TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
Kako biste rečima opisali ukus ove torte?
Tanja: Beli Egipat je prava torta za bilo koju svečanu priliku ili praznik, izuzetno je raskošna izgledom i ukusom, ali istovremeno ne puno teška. Svi oni koji vole fini bogati krem i ukus lešnika će biti oduševljeni ovom tortom. Zaista je posebna, topi se u ustima i s ovim receptom je nemoguće pogrešiti jer ovu tortu svi vole.
Koje je vaše omiljeno jelo?
Tanja: Volim testenine u bilo kom obliku.
Branimir: Najomiljenija jela su mi dalmatinska pašticada i Karađorđeva šnicla.
Koje jelo ne volite da pravite?
Tanja: U kuhinji jedino ne volim da perem sudove, što srećom više voli moj suprug.
Branimir: Više-manje volim da jedem sve, ali ako moram da odaberem neka to budu škembići.
Koje jelo koje od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
Tanja: Zbog dugotrajne pripreme dalmatinska pašticada je jako zahtevno jelo, ali je volimo, pa je često pravim.
Da vam sada dođu nenajavljeni gosti koji brzinski desert biste napravili?
Tanja: Fritule s jogurtom, ukusne su i brzo se prave, a ne treba da se hlade. Ista stvar je i sa starinskim kolačem od jabuka koji je takođe jednostavan i jako ukusan.
Torta Beli Egipat
Sastojci
Za kore
- 9 belanaca
- 9 kašika šećera
- 9 kašika grubo mlevenih prepečenih lešnika
- 3 kašike glatkog brašna
Za žuti fil:
- 9 žumanaca
- 8 kašika gustina
- 10 kašika šećera
- 750 ml mleka
- 80 g maslaca sobne temperature
- 100 g bele čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Za beli fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 50 g sirnog namaza
- 2 kašike šećera u prahu
Slojevi od lešnika:
- 100 g grubo mlevenih prepečenih lešnika
Za premazivanje i dekoraciju:
- 400 ml slatke pavlake
Priprema
Umutite belanca mikserom u čvrst sneg. Dodajte šećer pa dugo mutite. Onda dodajte tri kašike grubo mlevenih prepečenih lešnika i kašiku glatkog brašna pa izmešajte štapnim mikserom. U kalup 26cm stavite papir za pečenje, pa preručite smesu i poravnajte. Pecite koru oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvadite iz rerne, ostavite par minuta pa koru obrubite nožem. Na isti način napravite još 2 kore pa krenite sa pripremom žutog fila. Žumance stavite u srednje veliku posudu, dodajte gustin i šećer pa sve sjedinite. Sipajte mleko pa opet sjedinite. Ostatak mleka stavite da provri. Sklonite sa ringle, pa tome dodajte umućenu smesu i kratko promešajte. Onda vratite na ringlu i kuvajte, uz neprestano mešanje dok fil ne postane gust. Sklonite fil sa ringle pa u njega ubacite izlomljenu belu čokoladu. Promešajte dobro da se čokolada otopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Otopite maslac pa spojite sa ohlađenim filom. Zasebno umutite slatku pavlaku pa spojite sa žutim filom. Sirni namaz umutite sa šećerom u prahu pa zasebno umutite slatku pavlaku i spojite ove sastojke, kratko muteći, da dobijete beli fil. Oba fila podelite na 3 jednaka dela. Slažite tortu redosledom kore-žuti fil-beli fil-pospite pečenim lešnicima. Tako radite dok ne utrošite sav materijal. Tortu stavite u frižider pa mutite slatku pavlaku. Deo šlaga odvojite za ukrašavanje a ostatkom premažite sa strane. Tortu ostavite minimum 4 sata a najbolje preko noći u frižideru, da se stegne.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
Komentari (0)