TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
![beli egipat torta](/data/images/2024-04-11/83910_bijeli-egipat-2_f.jpg?timestamp=1712872800)
Recept su sa nama podelili Tanja i Branimir Kovač, bračni par i autori bloga "Recepttura".
Zašto je Beli Egipta tako posebna torta?
Tanja: Oduvek volim fine kremaste poslastice, a budući da je torta Beli Egipat upravo takva, logično je da mi se dopala. Ne sećam se kad sam prvi puta čula za nju, ali zasigurno znam da kad sam je prvi puta probala ostala sam oduševljena njenim ukusom. Uz to što je kremasta, posebno mi se svidela kombinacija s pečenim lešnicima na koju sam posebno slaba.
Da li biste je nekada pravili sa drugim sastojcima?
Tanja: Iako sam sklona eksperimentiranju u kuhinji, moram da priznam da ovu tortu uvek pravim tačno po receptu. Ima zaista savršen ukus, pa nema potrebe ništa da se menja.
privatna arhiva/ Tanja i Branimir Kovač
Kako biste rečima opisali ukus ove torte?
Tanja: Beli Egipat je prava torta za bilo koju svečanu priliku ili praznik, izuzetno je raskošna izgledom i ukusom, ali istovremeno ne puno teška. Svi oni koji vole fini bogati krem i ukus lešnika će biti oduševljeni ovom tortom. Zaista je posebna, topi se u ustima i s ovim receptom je nemoguće pogrešiti jer ovu tortu svi vole.
Koje je vaše omiljeno jelo?
Tanja: Volim testenine u bilo kom obliku.
Branimir: Najomiljenija jela su mi dalmatinska pašticada i Karađorđeva šnicla.
Koje jelo ne volite da pravite?
Tanja: U kuhinji jedino ne volim da perem sudove, što srećom više voli moj suprug.
Branimir: Više-manje volim da jedem sve, ali ako moram da odaberem neka to budu škembići.
Koje jelo koje od svih koje ste pravili je bilo najzahtevnije i zašto?
Tanja: Zbog dugotrajne pripreme dalmatinska pašticada je jako zahtevno jelo, ali je volimo, pa je često pravim.
Da vam sada dođu nenajavljeni gosti koji brzinski desert biste napravili?
Tanja: Fritule s jogurtom, ukusne su i brzo se prave, a ne treba da se hlade. Ista stvar je i sa starinskim kolačem od jabuka koji je takođe jednostavan i jako ukusan.
Torta Beli Egipat
Sastojci
Za kore
- 9 belanaca
- 9 kašika šećera
- 9 kašika grubo mlevenih prepečenih lešnika
- 3 kašike glatkog brašna
Za žuti fil:
- 9 žumanaca
- 8 kašika gustina
- 10 kašika šećera
- 750 ml mleka
- 80 g maslaca sobne temperature
- 100 g bele čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Za beli fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 50 g sirnog namaza
- 2 kašike šećera u prahu
Slojevi od lešnika:
- 100 g grubo mlevenih prepečenih lešnika
Za premazivanje i dekoraciju:
- 400 ml slatke pavlake
Priprema
Umutite belanca mikserom u čvrst sneg. Dodajte šećer pa dugo mutite. Onda dodajte tri kašike grubo mlevenih prepečenih lešnika i kašiku glatkog brašna pa izmešajte štapnim mikserom. U kalup 26cm stavite papir za pečenje, pa preručite smesu i poravnajte. Pecite koru oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvadite iz rerne, ostavite par minuta pa koru obrubite nožem. Na isti način napravite još 2 kore pa krenite sa pripremom žutog fila. Žumance stavite u srednje veliku posudu, dodajte gustin i šećer pa sve sjedinite. Sipajte mleko pa opet sjedinite. Ostatak mleka stavite da provri. Sklonite sa ringle, pa tome dodajte umućenu smesu i kratko promešajte. Onda vratite na ringlu i kuvajte, uz neprestano mešanje dok fil ne postane gust. Sklonite fil sa ringle pa u njega ubacite izlomljenu belu čokoladu. Promešajte dobro da se čokolada otopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Otopite maslac pa spojite sa ohlađenim filom. Zasebno umutite slatku pavlaku pa spojite sa žutim filom. Sirni namaz umutite sa šećerom u prahu pa zasebno umutite slatku pavlaku i spojite ove sastojke, kratko muteći, da dobijete beli fil. Oba fila podelite na 3 jednaka dela. Slažite tortu redosledom kore-žuti fil-beli fil-pospite pečenim lešnicima. Tako radite dok ne utrošite sav materijal. Tortu stavite u frižider pa mutite slatku pavlaku. Deo šlaga odvojite za ukrašavanje a ostatkom premažite sa strane. Tortu ostavite minimum 4 sata a najbolje preko noći u frižideru, da se stegne.
![milka torta](/data/images/2024-07-25/95310_image0-2_f.jpeg)
MARIJINA ČOKOLADNA TORTA SE TOPI U USTIMA Izdašna i kremasta, za prave sladokusce
Napravite ovu izdašnu i kremastu poslasticu po receptu Marije Čitaković iz Gornjeg Mušića
![gvakamole sos](/data/images/2024-07-18/94540_gvakamole-sos_f.jpg)
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
![voćni paša lokum](/data/images/2024-07-18/94538_image2_f.jpeg)
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
![tartar sos](/data/images/2024-07-11/93756_shutterstock-2143947197_f.jpg)
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
Komentari (0)