Sočivo, moćno superzrnce: Kad jednom postane deo vaše TRPEZE, pripremaćete ga večno
Sočivo je izuzetno hranljivo i ukusno, a opet slabo zastupljeno na našoj trpezi. Evo nekih stvari koje možda niste znali o ovoj moćnoj mahunirka, ali i ideja kako možete da ga pripremite
Sočivo je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, veoma zdrava i veoma hranljiva. Dostupno je tokom cele godine a zbog svoje visoke nutritivne i niske kalorične vrednosti odličan je dodatak ishrani. Osobe na dijeti bi trebalo da ga uvrste u jelovnik jer kašičica sočiva ima svega 14 kalorija. Osim toga, bogat je izvor lako probavljivih vlakana, koja podstiču varenje i daju osećaj sitosti. Ukoliko nemate iskustva s njim, jer mnogi nemaju naviku da ga kupuju, za početak probajte zimsku čorbicu ili varivo.Takođe je ukusan kao dodatak salati ili sastojak namaza.
Shutterstock
Vrste sočiva
Postoji oko 40 vrsta sočiva, a kod nas je najzastupljenije smeđe, zeleno i crveno.
Smeđe je najpoznatije sočivo i naći ćete ga u svakoj prodavnici zdrave hrane i vrlo je jeftino u odnosu na ostale suve mahunarke.
Zeleno sočivo se najduže kuva, pa opet bude tvrđe pod zubima, tako da je idealna namirnica za salatu.
Crveno ima najslađi ukus, priprema se za samo 30 minuta i ako se prekuva može postati gnjecavo. Odlično je ako pokušavate da privolite decu da jedu sočivo. Najviše se koristi za supe i čorbe.
Shutterstock
Potapanje preko noći
Sočivo je inhibitor tripsina, enzima koji ima ulogu u varenju jer sadrži relativno veliku količinu fitata koji smanjuju apsorpciju minerala iz sočiva. Zbog toga je najbolje da ga noć uoči kuvanja potopite u mlakoj vodi jer će se tako sadržaj fitata smanjiti.
Kako se kuva
Na dan kuvanja ocedite vodu u kojoj je sočivo bilo potopljeno, sipajte ga u lonac i ulijte vodu. Treba da je bude tri puta više od sočiva. Kada voda proključa, smanjite temperaturu ili pokrijte poklopcem. Ukoliko želite salatu od sočiva, kuvajte ga kraće da bi zadržalo malo tvrdoće, umesto da postane gnjecavo.
HLEB BEZ KVASCA Gotov je za oko pola sata, a mekan je kao duša
Ostavite da se potpuno ohladi na pre sečenja i serviranja...
POTAŽ OD BUNDEVE I ŠARGAREPE Nema boljeg jela tokom tmurnih i hladnih dana, s razlogom je klasik
Poslužite toplo i pospite pečenim semenkama bundeve
SALATA SA ŠAMPINJONIMA Brzinsko jelo bez koga se posna trpeza ne može zamisliti, spremite i oduševite goste
Kada se ohladi, vaša salata je spremna za serviranje...
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
Komentari (0)