TRADICIONALNI VOJNIČKI PASULJ Jelo kome nema mane, zasitno i zdravo - svi ga obožavaju!
Prosto kao pasulj...
Jedna od najvećih vojničkih tajni svakako je originalna receptura za vojnički pasulj. Dobro, u čemu je tajna?! Da li je moguće da pasulj jednostavno ima bolji ukus kada se kuva u većim količinama ili je na delu neka druga „magija”?
Ne znamo koje su bile stroge mere kada je reč o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao i mnoge druge tajne, nekako „procurela” u javnost.
Svi oni koji vole pasulj bez premca daće titulu najboljeg vojnom - pa iako je poznato da mu je jedna od glavnih karakteristika najveća moguća količina (jer je tada pasulj ukusniji), postoje razne sorte sa manjim količine takođe. Recept smo prilagodili količini za 10 ljudi i nadamo se da će biti ukusan kao onaj koji pripremaju pravi vojnici.
Vojnički pasulj (za 10 osoba)
Sastojci:
1 kg pasulja
1 kg svežeg junećeg mesa
1 mali čen belog luka
200 g crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
pola veze peršuna
30 g koncentrata paradajza
150 g masti
lovorov list i biber
1 kašičica mlevene slatke paprike
2 kašike brašna
Postupak: Potopite pasulj u hladnu vodu i ostavite da odstoji oko 3 sata. Zatim ocedite vodu, prelijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta dok ne provri. Na zagrejanoj masnoći propržite polovinu seckanog crnog luka i isečenu šargarepu, dodajte meso odvojeno od kostiju i isečeno na kockice. Sve zajedno mešajte dok tečnost ne ispari. Sklonite sa vatre. Procedite vodu od prokuvanog pasulja i dodajte preostali seckani crni luk, dinstano meso sa ostalim sastojcima, zalijte vrelom vodom ili temeljcem od kosti da prekrije meso i kuvajte uz povremeno dolivanje vrele vode dok svi sastojci ne omekšaju. Zagrejati mast koja je ostala od dinstanja mesa, dodati brašno da malo porumeni, skloniti sa ringle, dodati papriku u prahu i sitno iseckati beli luk i sve dobro izmešati. Gotov pasulj dodati lovorov list, koncentrat paradajza (prethodno razmućen u toploj vodi), posoliti po želji i kuvati 20 minuta uz stalno mešanje. Dodati mlevenu papriku i sitno seckani peršun.
Bonus video:
Možda vas zanima:
RECEPT ZA KLOT PASULJ Nema mesa, ali će vas ukus raspametiti, a tajnu krije zaprška!
Ukusan čorbasti pasulj koji će vas odlično zasititi.
RECEPT I ZA POČETNIKE Prebranac se služi topao, a ako ga ovako napravite može se jesti i HLADAN
Preukusan je kako god da probate.
SALATA PUNA VITAMINA Napravite ukusan obrok koji će vam prijati više od bilo čega
Pasulj je glavni sastojak!
ZDRAVA I UKUSNA SALATA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Po receptu voditeljke Ane Radulović
Ana Radulović, voditeljka Elite na RTV Pinku, karijeru je započela kao model. Svojim atraktivnim izgledom privlači pažnju gde god da se pojavi. Supruga zvezde Granda, pevača Mirčeta Radulovića, i majka Konstantina vodi računa o svom izgledu i pazi šta jede. Primer je i ova ukusna salata koju redovno pravi.
RAŽANI HLEB Od 2 vrste brašna, ukus je čista fantazija
Služite ga vrućeg ili hladnog, samostalno ili uz prilog po želji.
HRONO HLEB OD 3 VRSTE BRAŠNA Zdrav i ukusan, zagrejaće vam dušu i telo, a savršen je i hladan
Pravi se bez belog brašna i kvasca i biće svež danima, a zdrav je i ukusan.
SMUTI OD BANANE Brz i lagan doručak za dane kada ste u žurbi, potrebno je samo 3 sastojka
Zdrav doručak sa ovsenim pahuljicama razbudiće vas očas posla, a preukusan je i nemorate da brojite kalorije.
PEČENE JABUKE SA CIMETOM Zdravi slatkiš koji osvaja na prvi zalogaj, pravićete ga stalno
Ako želite da napravite nešto slatko, imamo predlog za vas. Napravite pečene jabuke, gotove su začas a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)