TRADICIONALNI VOJNIČKI PASULJ Jelo kome nema mane, zasitno i zdravo - svi ga obožavaju!

Ana Klikovac

10:44

Zdravi zalogaji 0

Prosto kao pasulj...

Pasulj
Shutterstock/Pasulj sa dimljenim mesom

Jedna od najvećih vojničkih tajni svakako je originalna receptura za vojnički pasulj. Dobro, u čemu je tajna?! Da li je moguće da pasulj jednostavno ima bolji ukus kada se kuva u većim količinama ili je na delu neka druga „magija”?

Ne znamo koje su bile stroge mere kada je reč o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao i mnoge druge tajne, nekako „procurela” u javnost.

Svi oni koji vole pasulj bez premca daće titulu najboljeg vojnom - pa iako je poznato da mu je jedna od glavnih karakteristika najveća moguća količina (jer je tada pasulj ukusniji), postoje razne sorte sa manjim količine takođe. Recept smo prilagodili količini za 10 ljudi i nadamo se da će biti ukusan kao onaj koji pripremaju pravi vojnici.

Vojnički pasulj (za 10 osoba)

Sastojci:

1 kg pasulja

1 kg svežeg junećeg mesa

1 mali čen belog luka

200 g crnog luka

2 šargarepe

1 koren peršuna

pola veze peršuna

30 g koncentrata paradajza

150 g masti

lovorov list i biber

1 kašičica mlevene slatke paprike

2 kašike brašna

Postupak: Potopite pasulj u hladnu vodu i ostavite da odstoji oko 3 sata. Zatim ocedite vodu, prelijte hladnom vodom i kuvajte 10-15 minuta dok ne provri. Na zagrejanoj masnoći propržite polovinu seckanog crnog luka i isečenu šargarepu, dodajte meso odvojeno od kostiju i isečeno na kockice. Sve zajedno mešajte dok tečnost ne ispari. Sklonite sa vatre. Procedite vodu od prokuvanog pasulja i dodajte preostali seckani crni luk, dinstano meso sa ostalim sastojcima, zalijte vrelom vodom ili temeljcem od kosti da prekrije meso i kuvajte uz povremeno dolivanje vrele vode dok svi sastojci ne omekšaju. Zagrejati mast koja je ostala od dinstanja mesa, dodati brašno da malo porumeni, skloniti sa ringle, dodati papriku u prahu i sitno iseckati beli luk i sve dobro izmešati. Gotov pasulj dodati lovorov list, koncentrat paradajza (prethodno razmućen u toploj vodi), posoliti po želji i kuvati 20 minuta uz stalno mešanje. Dodati mlevenu papriku i sitno seckani peršun.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Supermodel i od nedavno voditeljka Danijela Dimitrovska ispred naše kamere napravila je ukusnu, brzu i zdravu salatu za sve dame koje su žurbi, a paze na svoju liniju. Podelite sa nama kako vam se dopao ovaj recept kada ga isprobate 😋 #zena #najzena #fyp #foryoupage #foryou #fpyシ #fypシ゚viral #danijeladimitrovska ♬ Synchronize (Instrumental) - Milky Chance

 

 

 

Komentari (0)

Loading