BAŠ OVAKE SU IH PRAVILE NAŠE BAKE Prave starinske vanilice koje se prosto tope u ustima
Meke i prhke, za tren nestanu sa tanjira
Koliko su vanilice populane u Srbiji najbolje govori činjenica da se ubrajaju među najprodavanije proizvode na našem tržištu i kolače koji se najčešće prave. Da su jedinstvene i ukusne čulo se čak i u svetu, zbog čega su vanilice proglašene i najboljim sitnim prazničnim kolačima!
Ovaj starinski recept ćete odmah zapisati.
Potrebno je:
- 200 g masti
- 3 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1/2 limuna – sok
- 1 limun – kora
- 450 g brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g šećera u prahu
- 250 g džema od šljiva
Priprema:
Umutiti mast sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende).
Dodati 450 g brašna i zamesiti testo.
Pobrašnjaviti radni deo i razvući testo. Rernu zagrejati na 180 C.
Modlicama vaditi vanilice, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu dok ne porumene. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade.
U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice tretirati na sledeći način: Jednu vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u prethodno pomešanom prah šećeru i vanilin šećeru.
Nekada su se vanilice kao i drugi sitni kolači pravile za praznike i posebne prilike, njima su se dočekivali gosti. Često su se pravile i kao poklon kada se odlazilo u goste i to su razlozi zbog kojih se vanilice smatraju delom naše tradicije, kulturne i kulinarske.
Možda vas zanima:
VANILICE IZ BAKINE KUHINJE BUDE NOSTALGIJU Najbolje stavite odmah duplu meru
Starinski slatkiš nestaće sa stola odmah.
NEODOLJIVE VANILICE OD SAMO 3 SASTOJKA Svi ih vole, a tope se ustima
Prave se brzo i lako a pojedu se u jednom zalogaju, zato najbolje stavite duplu meru.
KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.
FENOMENALNI KOLAČI SA MAKOM Lagani i izdašni a neodoljivo ukusni
Ako volite mak, ove kolače ćete da obožavate. Najbolje stavite odmah duplu meru.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)