BAŠ OVAKE SU IH PRAVILE NAŠE BAKE Prave starinske vanilice koje se prosto tope u ustima
Meke i prhke, za tren nestanu sa tanjira
Koliko su vanilice populane u Srbiji najbolje govori činjenica da se ubrajaju među najprodavanije proizvode na našem tržištu i kolače koji se najčešće prave. Da su jedinstvene i ukusne čulo se čak i u svetu, zbog čega su vanilice proglašene i najboljim sitnim prazničnim kolačima!
Ovaj starinski recept ćete odmah zapisati.
Potrebno je:
- 200 g masti
- 3 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1/2 limuna – sok
- 1 limun – kora
- 450 g brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g šećera u prahu
- 250 g džema od šljiva
Priprema:
Umutiti mast sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende).
Dodati 450 g brašna i zamesiti testo.
Pobrašnjaviti radni deo i razvući testo. Rernu zagrejati na 180 C.
Modlicama vaditi vanilice, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu dok ne porumene. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade.
U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice tretirati na sledeći način: Jednu vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u prethodno pomešanom prah šećeru i vanilin šećeru.
Nekada su se vanilice kao i drugi sitni kolači pravile za praznike i posebne prilike, njima su se dočekivali gosti. Često su se pravile i kao poklon kada se odlazilo u goste i to su razlozi zbog kojih se vanilice smatraju delom naše tradicije, kulturne i kulinarske.
Možda vas zanima:
VANILICE IZ BAKINE KUHINJE BUDE NOSTALGIJU Najbolje stavite odmah duplu meru
Starinski slatkiš nestaće sa stola odmah.
NEODOLJIVE VANILICE OD SAMO 3 SASTOJKA Svi ih vole, a tope se ustima
Prave se brzo i lako a pojedu se u jednom zalogaju, zato najbolje stavite duplu meru.
KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.
FENOMENALNI KOLAČI SA MAKOM Lagani i izdašni a neodoljivo ukusni
Ako volite mak, ove kolače ćete da obožavate. Najbolje stavite odmah duplu meru.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)