Bakin recept za prhke kiflice od masti s pekmezom, najlepšu poslasticu iz detinjstva
Starinske kiflice koje su pravile naše bake sa svinjskom mašću vrhunska su poslastica koja nema konkurenciju.
Prhke kiflice
Sastojci:
500 g brašna
250 g masti
1 jaje
40 g svežeg kvasca
50 g šećera
2 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
malo soli
marmelada po izboru (od šljiva, kajsija, šipka...)
Priprema:
U toplo mleko stavite šećer i kvasac i ostavite na toplom mestu da se kvasac rastvori i naraste. U drugu posudu stavite brašno, mast, malo jaja razmućenog viljuškom, vanilin šećer i so. Ubacite nadošli kvasac. Zamesite mekano testo, po potrebi dodajte još malo brašna. Ne mesiti testo dugo jer će posle pečenja postati žilavo, bitno je samo da se sastojci povežu. Zagrejte rernu na 180. Na pleh staviti pek-papir. Testo podeliti na 5 delova, svaki deo razvucite ukrug. Podelite krug na 8 jednakih trouglića. Na svaki deo stavite po pola male kašičice marmelade i umotajte u rolat. Na pleh stavite pek-papir, na njega kiflice i pecite oko 7-10 minuta na 170 stepeni. Prilikom pečenja veoma je važno da kiflice zadrže belu boju. Kada primetite da su ivice počele da dobijaju žućkastu boju, odmah izvadite iz rerne. Pečene kiflice ohladite nekoliko minuta i izvadite iz pleha. Tople kiflice uvaljajte u granulirani šećer, ohladite i poslužite.
NAPOMENA: Ako želite da zamenite mast puterom, onda umesto 100 grama masti koristite 125 g putera.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SIROTINJSKE KIFLE s mašću PAHULJASTE I SLASNE tu su da podsete da je uvek bolje da se jede domaće
Recept naših baka za starinske kiflice s mašću za osećaj prošlosti u novom dobu.
POSNI KOLAČI Slatke starinske kiflice sa džemom koje su spremne za jelo za pola sata
Prhki zalogaji se prosto tope u ustima.
FINE, PRHKE, MIRIŠLJAVE Kiflice s bademom savršeno idu uz kaficu
Čuvajte ih u zatvorenoj plastičnoj kutiji za keks i zadržaće dugo svežinu.
NAJBOLJE IZ BAKINE KUHINJE Starinske kiflice sa džemom, ukusne, mekane i mirisne (VIDEO)
Slatko pecivo koje vraća sećanje na detinjstvo
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)