Bakin recept za prhke kiflice od masti s pekmezom, najlepšu poslasticu iz detinjstva
Starinske kiflice koje su pravile naše bake sa svinjskom mašću vrhunska su poslastica koja nema konkurenciju.
Prhke kiflice
Sastojci:
500 g brašna
250 g masti
1 jaje
40 g svežeg kvasca
50 g šećera
2 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
malo soli
marmelada po izboru (od šljiva, kajsija, šipka...)
Priprema:
U toplo mleko stavite šećer i kvasac i ostavite na toplom mestu da se kvasac rastvori i naraste. U drugu posudu stavite brašno, mast, malo jaja razmućenog viljuškom, vanilin šećer i so. Ubacite nadošli kvasac. Zamesite mekano testo, po potrebi dodajte još malo brašna. Ne mesiti testo dugo jer će posle pečenja postati žilavo, bitno je samo da se sastojci povežu. Zagrejte rernu na 180. Na pleh staviti pek-papir. Testo podeliti na 5 delova, svaki deo razvucite ukrug. Podelite krug na 8 jednakih trouglića. Na svaki deo stavite po pola male kašičice marmelade i umotajte u rolat. Na pleh stavite pek-papir, na njega kiflice i pecite oko 7-10 minuta na 170 stepeni. Prilikom pečenja veoma je važno da kiflice zadrže belu boju. Kada primetite da su ivice počele da dobijaju žućkastu boju, odmah izvadite iz rerne. Pečene kiflice ohladite nekoliko minuta i izvadite iz pleha. Tople kiflice uvaljajte u granulirani šećer, ohladite i poslužite.
NAPOMENA: Ako želite da zamenite mast puterom, onda umesto 100 grama masti koristite 125 g putera.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SIROTINJSKE KIFLE s mašću PAHULJASTE I SLASNE tu su da podsete da je uvek bolje da se jede domaće
Recept naših baka za starinske kiflice s mašću za osećaj prošlosti u novom dobu.
POSNI KOLAČI Slatke starinske kiflice sa džemom koje su spremne za jelo za pola sata
Prhki zalogaji se prosto tope u ustima.
FINE, PRHKE, MIRIŠLJAVE Kiflice s bademom savršeno idu uz kaficu
Čuvajte ih u zatvorenoj plastičnoj kutiji za keks i zadržaće dugo svežinu.
NAJBOLJE IZ BAKINE KUHINJE Starinske kiflice sa džemom, ukusne, mekane i mirisne (VIDEO)
Slatko pecivo koje vraća sećanje na detinjstvo
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)