TURSKA PITA SA SIROM Ima krckavu koricu, a unutra je lisnata i sočna kao burek!

Vesna Vukadinović

08:00

Kulinarski globus 0

Kada je jednom probate, uvek ćete je praviti.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

800 g brašna

200 g omekšalog margarina

450 ml tople vode

2 kašičice soli

Fil:

400 g sira po želji

1 jaje

Priprema:

Prosejano brašno posoliti, pa toplom vodom umesiti testo i podeliti na 2 lopte, jednu veći, a drugu manju. Manju rastanjiti oklagijom što je moguće više, premazati margarinom. Ponoviti postupak i sa drugom loptom. Obe kore uviti rolate. Zamotati rolate u oblik puža i rukom nežno pritiskati da se dobije disk. Staviti ih u kesice i u zamrzivač 30 minuta.

Fil: Pomešati sir sa umućenim jajetom. Veliku okruglu tepsiju podmazati. Iz zamrzivača prvo izvaditi manju koru i razvući pa staviti u pleh. Rasporediti nadev. Od većeg diska razvući što tanju i veću koru, da bude većeg prečnika od tepsije. Staviti je preko, pa nabrati da stane cela. Ivice gornje kore prstima stisnuti uz tepsiju. Premazati pitu sa malo ulja. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije smeđu boju.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading