Ovo je najpoznatije francusko jelo: Тartiflet sa slaninom i krompirom
Tartiflet je jelo od krompira iz rerne, koje potiče iz oblasti Savoja u francuskim Alpima

Naziv potiče od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, a jelo datira iz 18. veka, kad se prvi put pominje u knjigama kuvara. Osim krompira, luka i slanine, koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri. Tartiflet se najčešće može naći u menijima na skijaškim mestima kao glavno jelo za okrepljenje posle skijanja. Francuska je 2014. dobila „crvenu etiketu“ za osiguranje kvaliteta za ovo jelo.
Možda vas zanima:

PREFINJENA KOMBINACIJA Krompir, slanina i sir zapečeni u rerni
Nakon preazničnih prejedanja dobro će vam doći ovaj lagani ručak koji če da zamiriše čitavu kuću.

KREMASTI KROMPIR je pravo osveženje kao prilog a SLANINA mu daje poseban šmek
Ideja za prilog nam uvek nedostaje. Uglavnom se vrtimo oko jednih te istih, pa je svako osveženje dobrodošlo!
Tartiflet sa krompirom i slaninom
Sastojci:
1 kg krompira
350 g slanine
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
3 kašike belog vina
60 ml pavlake za kuvanje
450 g sira (ili pavlake)
so, biber
Priprema:
Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isecite na šnite pa ispržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i beli luk sitno iseckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i beli luk, pa sipajte ostatak krompira. Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
SAVET Sir pre pečenja držite na sobnoj temperaturi da omekša

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.

SAHER TORTA Donosimo vam originalni recept za neodoljivu čokoladnu poslasticu
Kremasta i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)