Ovo je najpoznatije francusko jelo: Тartiflet sa slaninom i krompirom

Izvor: Alo.rs/I.V.

10:29

Kulinarski globus 0

Tartiflet je jelo od krompira iz rerne, koje potiče iz oblasti Savoja u francuskim Alpima

tartiflet
Shutterstock

Naziv potiče od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, a jelo datira iz 18. veka, kad se prvi put pominje u knjigama kuvara. Osim krompira, luka i slanine, koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri. Tartiflet se najčešće može naći u menijima na skijaškim mestima kao glavno jelo za okrepljenje posle skijanja. Francuska je 2014. dobila „crvenu etiketu“ za osiguranje kvaliteta za ovo jelo.

Možda vas zanima:

 

Tartiflet sa krompirom i slaninom

Sastojci:

1 kg krompira

350 g slanine

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

3 kašike belog vina

60 ml pavlake za kuvanje

450 g sira (ili pavlake)

so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isecite na šnite pa ispržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i beli luk sitno iseckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i beli luk, pa sipajte ostatak krompira. Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.

SAVET Sir pre pečenja držite na sobnoj temperaturi da omekša

Komentari (0)

Loading