PREUKUSNO REMEK DELO Orginalni recept, Napuljska pica od tankog i hrskavog testa premazanog sosom od paradajza, sirom mocarelom i svežim bosiljkom

Izvor: trpeza.rs

07:23

Kulinarski globus 0

Prva pica napravljena je u Napulju u čast kraljice Margarite Savojske pre više od 120 godina

margarita
Shutterstock


Potrebno za Napuljsku picu:
 

  • 350 grama brašna
  • Svež kvasac 1,5 gram 
  • 200 ml mlake vode 
  • 1 kašičica šećera
  • Prstohvat soli
  • Maslinovo ulje
  • Mocarela
  • Paradajz sos
  • Svež bosiljak


Priprema:

Svež kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu kašičicu šećera. U posudi prosejte brašno, posolite ga, dodajte mu penu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, i od njega zamesite elastično testo. Testo pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko pola sata. Najbolje je da odstoji tokom naoći (12 sati)

Razvucite testo na veličinu kalupa za picu prema sopstvenoj želji. 

Ukoliko želite tradicionalnu italijansku picu, testo treba da bude izuzetno tanko, pa ostavite još oko dvadesetak minuta da se diže u plehu.


Na testo razmažite sos od paradajza, dodajte Mocarelu i sveži bosiljak.

Pecite picu u prethodno zagrejanoj rerni, u kojoj ste zagrejali i pleh za pečenje pice, na 250 stepeni, oko 10 minuta.
 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading