ZASLADITE SE KAO FRANCUSKINJA Mekani kolač sa flambiranim suvim šljivama

Vesna Vukadinović

09:01

Kulinarski globus 0

Francuski kolač sa flambiranim suvim šljivama odlično ide uz popodnevni čaj.

ZASLADITE SE KAO FRANCUSKINJA Mekani kolač sa flambiranim suvim šljivama
Shutterstock

Sastojci:

400 ml mleka

3 jaja

100 g šećera

110 g brašna

200 g suvih šljiva

120 ml vode

5 kašika istopljenog putera

1 vanilin šećer

50 ml konjaka

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mleko i so. Postepeno dodajte brašno i mešajte kašikom. Poklopite i stavite u frižider da stoji tri sata. Vodu i šljive kuvajte 10 minuta od trenutka kada provre. Dodajte konjak i flambirajte. Šljive izvadite i ostavite da se ohlade. Podmažite uljem kalup prečnika 20 cm i pospite brašnom. Testo sipajte i odozgo poređajte šljive. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije smeđu boju. Kolač istresite na tacnu naopako, isecite na kocke i poslužite.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading