ZASLADITE SE KAO FRANCUSKINJA Mekani kolač sa flambiranim suvim šljivama
Francuski kolač sa flambiranim suvim šljivama odlično ide uz popodnevni čaj.
Sastojci:
400 ml mleka
3 jaja
100 g šećera
110 g brašna
200 g suvih šljiva
120 ml vode
5 kašika istopljenog putera
1 vanilin šećer
50 ml konjaka
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mleko i so. Postepeno dodajte brašno i mešajte kašikom. Poklopite i stavite u frižider da stoji tri sata. Vodu i šljive kuvajte 10 minuta od trenutka kada provre. Dodajte konjak i flambirajte. Šljive izvadite i ostavite da se ohlade. Podmažite uljem kalup prečnika 20 cm i pospite brašnom. Testo sipajte i odozgo poređajte šljive. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije smeđu boju. Kolač istresite na tacnu naopako, isecite na kocke i poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
TETKA MICIN KOLAČ SA BRUSNICAMA Mere su na čaše, samo se izmeša i ispeče!
Mekani kolač koji može da stoji nekoliko dana.
IZGLEDA FANTASTIČNO, A TAKAV MU JE I UKUS! Osvežavajući rolat sa mandarinama i vanilom
Rolat sa mandarinama se lako pravi, a lepo izgleda, pa je odlično posluženje za goste.
ČOKOLADNI KOH Sočna slatka poslastica koju obožavaju i stari i mladi
Probajte omiljeni kolač iz detinjstva u novoj verziji.
NAJBOLJI ŽUTI KOLAČ S MALINAMA Ako želite da bude vazdušast i mekan, napravite ga po receptu Dragice Marković
Odličan recept za obožavani biskvit s malinama koji će uspeti svim domaćicama!
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)