ARANČINI SA SICILIJE Probajte fantastične loptice od pirinča punjene sirom

Vesna Vukadinović

14:30

Kulinarski globus 0

Na italijanskom "arančini" znači “male pomorandže”. Loptice od pirinča su dobile ovaj naziv jer podsećaju na njih veličinom i bojom

ARANČINI SA SICILIJE Probajte fantastične loptice od pirinča punjene sirom
Shutterstock

Sastojci:

300 g pirinča

150 g mocarele

1 šolja parmezana

4 jaja

300 g prezli

ulje za prženje

ARANČINI SA SICILIJE Probajte fantastične loptice od pirinča punjene sirom Shutterstock
 

Priprema:

Skuvajte pirinač da omekša. Posolite, ocedite vodu i ostavite da se ohladi. Umutite viljuškom dva jaja i pomešajte sa parmezanom. Zatim ovu smesu pomešajte sa kuvanim pirinčom. Posebno umutite ostala jaja. Pravite loptice i u sredinu svake stavite komad mocarele. Loptice uvaljajte prvo u jaja, pa u prezle. Pržite ih u zagrejanoj ulju na umerenoj vatri dok ne dobiju zlatno-braon boju. Vadite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja. 

Savet: Loptice stavite 10 minuta u zamrzivač pre valjanja u prezle i prženja kako bi zadržale oblik.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading