ARANČINI SA SICILIJE Probajte fantastične loptice od pirinča punjene sirom

Trpeza/ V.V.

14:30

Kulinarski globus 0

Na italijanskom "arančini" znači “male pomorandže”. Loptice od pirinča su dobile ovaj naziv jer podsećaju na njih veličinom i bojom

ARANČINI SA SICILIJE Probajte fantastične loptice od pirinča punjene sirom
Shutterstock

Sastojci:

300 g pirinča

150 g mocarele

1 šolja parmezana

4 jaja

300 g prezli

ulje za prženje

ARANČINI SA SICILIJE Probajte fantastične loptice od pirinča punjene sirom Shutterstock
 

Priprema:

Skuvajte pirinač da omekša. Posolite, ocedite vodu i ostavite da se ohladi. Umutite viljuškom dva jaja i pomešajte sa parmezanom. Zatim ovu smesu pomešajte sa kuvanim pirinčom. Posebno umutite ostala jaja. Pravite loptice i u sredinu svake stavite komad mocarele. Loptice uvaljajte prvo u jaja, pa u prezle. Pržite ih u zagrejanoj ulju na umerenoj vatri dok ne dobiju zlatno-braon boju. Vadite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja. 

Savet: Loptice stavite 10 minuta u zamrzivač pre valjanja u prezle i prženja kako bi zadržale oblik.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading