ORIJENTALNI SPECIJALITET Jagnjeći đuveč na turski način jede se bez daha!

Vesna Vukadinović

15:30

Kulinarski globus 0

Jagnjeći đuveč se služi uz kuvani pirinač.

đuveč
Shutterstock

Sastojci:

800 g jagnjetine isečene na kockice

1 plavi patlidžan

100 g boranije

3 krompira

3 šargarepe

1 tikvica

3 paprike

3 paradajza

2 glavice crnog luka

1 kašika crvene mlevene paprike

2 lovorova lista

2 kašike mešavine začina

3 čena belog luka

½ kašike sirćeta

so, biber

Priprema:

Prodinstajte crni i beli luk na zagrejanom ulju da požute, dodajte šargarepu i meso i dinstajte 15 minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Dodajte očišćene i isečene paprike, boraniju, tikvicu, krompir, paradajz, patlidžan, lovor i po potrebi još ulja. Začinite i dodajte još oko 300 ml vode. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Sklonite sa šporeta i prebacite posudu za pečenje. Pecite jedan sat u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading