ORIJENTALNI SPECIJALITET Jagnjeći đuveč na turski način jede se bez daha!

Trpeza/ V.V.

15:30

Kulinarski globus 0

Jagnjeći đuveč se služi uz kuvani pirinač.

đuveč
Shutterstock

Sastojci:

800 g jagnjetine isečene na kockice

1 plavi patlidžan

100 g boranije

3 krompira

3 šargarepe

1 tikvica

3 paprike

3 paradajza

2 glavice crnog luka

1 kašika crvene mlevene paprike

2 lovorova lista

2 kašike mešavine začina

3 čena belog luka

½ kašike sirćeta

so, biber

Priprema:

Prodinstajte crni i beli luk na zagrejanom ulju da požute, dodajte šargarepu i meso i dinstajte 15 minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Dodajte očišćene i isečene paprike, boraniju, tikvicu, krompir, paradajz, patlidžan, lovor i po potrebi još ulja. Začinite i dodajte još oko 300 ml vode. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Sklonite sa šporeta i prebacite posudu za pečenje. Pecite jedan sat u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading