SOČNI TURSKI SLATKIŠ Recept za savršene tulumbe koje svima uspevaju

Vesna Vukadinović

19:00

Kulinarski globus 0

Napravite jedan od omiljenih turskih slatkiša.

SOČNI TURSKI SLATKIŠ Recept za savršene tulumbe koje svima uspevaju
Shutterstock

Sastojci:

400 ml mleka

70 ml vode

100 ml ulja

2 čaše glatkog brašna

1/2 praška za pecivo

3 jaja

Za sirup:

700 g šećera

800 ml vode

1 vanilin šećer

1 limun

Za prženje:

700 ml ulja

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, vodu i ulje, promešajte i stavite da prokuva. Dodajte brašno i mešajte varjačom da dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Kada počne da se odvaja od šerpe, sklonite sa šporeta. U ohlađenu smesu dodajte prašak za pecivo i jedno po jedno jaje sve vreme mešajući da dobijete glatko testo. U dublju šerpu sipajte ulje i stavite na srednju temperaturu. Kad se zagreje stavljajte tulumbe istiskajući testo kroz kalup. Kad dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana, vadite ih u pleh jednu pored druge. Skuvajte sirup od šećera i vode. Kad provri kuvajte 10 minuta, dodajte vanilin šećer i sok od limuna i prelijte tulumbe. Ostavite se da se ohlade i upiju sirup.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading