SOČNI TURSKI SLATKIŠ Recept za savršene tulumbe koje svima uspevaju

Trpeza/ V.V.

19:00

Kulinarski globus 0

Napravite jedan od omiljenih turskih slatkiša.

SOČNI TURSKI SLATKIŠ Recept za savršene tulumbe koje svima uspevaju
Shutterstock

Sastojci:

400 ml mleka

70 ml vode

100 ml ulja

2 čaše glatkog brašna

1/2 praška za pecivo

3 jaja

Za sirup:

700 g šećera

800 ml vode

1 vanilin šećer

1 limun

Za prženje:

700 ml ulja

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, vodu i ulje, promešajte i stavite da prokuva. Dodajte brašno i mešajte varjačom da dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Kada počne da se odvaja od šerpe, sklonite sa šporeta. U ohlađenu smesu dodajte prašak za pecivo i jedno po jedno jaje sve vreme mešajući da dobijete glatko testo. U dublju šerpu sipajte ulje i stavite na srednju temperaturu. Kad se zagreje stavljajte tulumbe istiskajući testo kroz kalup. Kad dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana, vadite ih u pleh jednu pored druge. Skuvajte sirup od šećera i vode. Kad provri kuvajte 10 minuta, dodajte vanilin šećer i sok od limuna i prelijte tulumbe. Ostavite se da se ohlade i upiju sirup.

 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading