SOČNI TURSKI SLATKIŠ Recept za savršene tulumbe koje svima uspevaju
Napravite jedan od omiljenih turskih slatkiša.
Sastojci:
400 ml mleka
70 ml vode
100 ml ulja
2 čaše glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
3 jaja
Za sirup:
700 g šećera
800 ml vode
1 vanilin šećer
1 limun
Za prženje:
700 ml ulja
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, vodu i ulje, promešajte i stavite da prokuva. Dodajte brašno i mešajte varjačom da dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Kada počne da se odvaja od šerpe, sklonite sa šporeta. U ohlađenu smesu dodajte prašak za pecivo i jedno po jedno jaje sve vreme mešajući da dobijete glatko testo. U dublju šerpu sipajte ulje i stavite na srednju temperaturu. Kad se zagreje stavljajte tulumbe istiskajući testo kroz kalup. Kad dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana, vadite ih u pleh jednu pored druge. Skuvajte sirup od šećera i vode. Kad provri kuvajte 10 minuta, dodajte vanilin šećer i sok od limuna i prelijte tulumbe. Ostavite se da se ohlade i upiju sirup.
Možda vas zanima:
NAJBOLJI RECEPT ZA TULUMBE Ispadnu neverovatno sočne, a nisu preslatke
Savršene za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
TULUMBE KAO IZ NAJBOLJE POSLASTIČARNICE Uz jedan trik će upiti sav sirup i biti savršeno sočne
Važno je da preliv napravite dan ranije i da ostavite celu noć da se hladi
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)