BRZI LISNATI SLATKIŠ Zbog deserta sa Palma de Majorke poželećete da odete odmah tamo!

Izvor: Alo.rs

12:00

Kulinarski globus 0

Poslastica za sve ukuse.

BRZI LISNATI SLATKIŠ Zbog deserta sa Palma de Majorke poželećete da odete odmah tamo!
Shutterstock

Lisnati slatkiš

Sastojci:

750 g brašno

4 jajeta

200 g svinjske masti

180 g šećera

40 g kvasaca

300 ml sveže mleko

šećer u prahu

Priprema:

Zamesite meko testo od navedenih sastojaka, bez maslaca i šećera u prahu. Uvijte u PVC foliju i ostavite 
pola sata da nadođe. Gotovo testo razvucite oklagijom na tanak list. Namažite svinjskom mašću i uvijte u rolat. Isecite na panjiće od po 2 cm širine. Svaki panjić razvucite da bude providan. Namažite ponovo mašću i uvijte u rolat, a rolat u oblik puža, ostavite malo rastojanja, zato što kasnije nadođu. Poređajte ih u pleh, obložen papirom za pečenje i ostavite da se udvostruče. Svaki namažite mašću i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Gotov slatkiš pospite šećerom u prahu i poslužite.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading