KREMASTA NORVEŠKA FANTAZIJA Verdens beste zvanično najlepša torta na svetu

Alo.rs

21:00

Kulinarski globus 0

Kad je jednom napravite, pravićete je stalno.

KREMASTA NORVEŠKA FANTAZIJA Verdens beste zvanično najlepša torta na svetu
Shutterstock

Verdens beste torta

Sastojci:

Za testo:

150 g oštrog brašna

350 g šećera

150 g putera

5 jaja

4 kašike mleka

1 kašičica praška za pecivo

100 g badema u listićima

Za krem:

250 ml mleka

100 ml ruma

1 kesica krema od vanile u prahu

200 ml slatke pavlake

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca. Puter penasto umutite sa 150 g šećera, dodajte 5 žumanaca, a zatim i brašno, koje ste u posebnoj posudi pomešali s praškom za pecivo i mlekom. Smesu sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, ravnomerno rasporedite i ostavite sa strane. Umutite belanca sa preostalih 200 g šećera u čvrst sneg, pa sipajte preko testa. Poravnajte kašikom, pospite bademe iseckane na listiće i pecite 20 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Ostavite da se prohladi u plehu, a za to vreme spremite fil. Pomešajte mleko i rum, dodajte krem u prahu i dobro umutite, pa sjedinite sa prethodno dobro umućenom slatkom pavlakom. Sjedinite laganim pokretima pomoću kašike. Ohlađenu koru presecite tako da dobijete dve kore, nanesite krem na jednu polovinu, a prekrijte drugom. Ukrasite po želji, ohladite nekoliko sati u frižideru i uživajte u jedinstvenom ukusu čuvene verdens beste polastice.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading