ZOVU GA KOLAČ OD HILJADU SLOJEVA Za najukusniju poslasticu vam treba 15 minuta!

Alo.rs

12:00

Kulinarski globus 0

Stalno ćete ga spremati.

ZOVU GA KOLAČ OD HILJADU SLOJEVA Za najukusniju poslasticu vam treba 15 minuta!
Shutterstock

Kolač od 1.000 slojeva

Sastojci:

8 žumanaca

4 kašičice šećera

8 kašičica desertnog vina

1 pakovanje lisnatog testa

120 g šećera u prahu

250 ml šlaga

250 g malina

Priprema:

Na pari mutite žumance i šećer dok smesa ne postane penasta i svetlija. Dodajte postepeno desertno vino uz konstantno mešanje. Kuvajte na pari još 10 minuta dok se ne zgusne kao puding. Pustite da se fil u potpunosti ohladi. Lisnato testo tanko razvaljajte i isecite na četiri jednaka dela. Stavite ga u posudu za pečenje i pecite na 200 stepeni 20 minuta. Kada dobije zlatnu boju, pospite kore šećerom u prahu i vratite u rernu dok se šećer ne karamelizuje. U posebnoj posudi umutite šlag. Vrlo je bitno da kolač složite pre posluživanja, pošto će lisnato testo u suprotnom ovlažiti. Složite kolač sledećim redom: kora, fil, isečene maline, kora, fil, maline. Poslednju koru pospite šećerom u prahu i ukrasite malinama.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

krem brule

KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima

17:00

4 mart, 2024

Kulinarski globus

Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.

engleska pastirska pita

ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju

13:00

26 februar, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više

Komentari (0)

Loading