STARINSKI KOLAČ SA BEZBROJ VARIJANTI Zlevanka je idealan doručak koji će vas podsetiti na detinjstvo

Izvor: Alo.rs

08:00

Kulinarski globus 0

Priuštite sebi pravi obrok.

proja
Shutterstock

Kukuruzna zlevanka

Sastojci:

3 žumanca

2 kašike šećera

1 kašičica soli

1 kašičica rendane limunove kore

3 kašike otopljenog putera

500 ml mleka

300 g kukuruznog brašna

20 g svežeg kvasca

3 belanca

Priprema:

Penasto umutite žumanca sa šećerom, solju i limunovom korom, dodajte puter, sve razmutite s mlakim mlekom, dodajte brašno, izmešajte u kompaktnu smesu i dodajte sa šećerom razmrvljeni kvasac. Pustite da se testo digne. Umutite čvrst sneg od belanaca s malo soli i držite ga u frižideru pa lagano kutlačom dodajte sneg u testo. Pleh za pečenje podmažite, ulijte testo i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading