STARINSKI KOLAČ SA BEZBROJ VARIJANTI Zlevanka je idealan doručak koji će vas podsetiti na detinjstvo

Alo.rs

08:00

Kulinarski globus 0

Priuštite sebi pravi obrok.

proja
Shutterstock

Kukuruzna zlevanka

Sastojci:

3 žumanca

2 kašike šećera

1 kašičica soli

1 kašičica rendane limunove kore

3 kašike otopljenog putera

500 ml mleka

300 g kukuruznog brašna

20 g svežeg kvasca

3 belanca

Priprema:

Penasto umutite žumanca sa šećerom, solju i limunovom korom, dodajte puter, sve razmutite s mlakim mlekom, dodajte brašno, izmešajte u kompaktnu smesu i dodajte sa šećerom razmrvljeni kvasac. Pustite da se testo digne. Umutite čvrst sneg od belanaca s malo soli i držite ga u frižideru pa lagano kutlačom dodajte sneg u testo. Pleh za pečenje podmažite, ulijte testo i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading