EGZOTIKA NA TANJIRU Probajte egipatske ćufte od boranije, posebne su zbog specijalnih začina

Trpeza/ V.V.

13:00

Kulinarski globus 0

Zovu se tameja, a služe sa tahinijem.

EGZOTIKA NA TANJIRU Probajte egipatske ćufte od boranije, posebne su zbog specijalnih začina
Shutterstock

Sastojci:

2 šolje boranije

1 crni luk

2 kašike seckanog svežeg peršuna

2 kašike seckane sveže mirođije

3 čena belog luka

1 kašičica mlevenog korijandera

1 kašičica soli

1 kašičica mlevenog kumina

1 šolja susama

Priprema:

Skuvajte boraniju i stavite u blender. Dodajte očišćen i iseckan crni i beli luk, peršun, mirođiju, korijander, so i kumin. Miksajte dok ne dobijete gustu smesu kao testo. U zagrejanom tiganju na srednjoj vatri pržite susam pet minuta. Od mešavine iz blendera napravite ćufte, uvaljajte ih u susam i pržite u dubokom zagrejanom ulju oko pet minuta.

 

 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading