EGZOTIKA NA TANJIRU Probajte egipatske ćufte od boranije, posebne su zbog specijalnih začina
Zovu se tameja, a služe sa tahinijem.
Sastojci:
2 šolje boranije
1 crni luk
2 kašike seckanog svežeg peršuna
2 kašike seckane sveže mirođije
3 čena belog luka
1 kašičica mlevenog korijandera
1 kašičica soli
1 kašičica mlevenog kumina
1 šolja susama
Priprema:
Skuvajte boraniju i stavite u blender. Dodajte očišćen i iseckan crni i beli luk, peršun, mirođiju, korijander, so i kumin. Miksajte dok ne dobijete gustu smesu kao testo. U zagrejanom tiganju na srednjoj vatri pržite susam pet minuta. Od mešavine iz blendera napravite ćufte, uvaljajte ih u susam i pržite u dubokom zagrejanom ulju oko pet minuta.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)