EGZOTIKA NA TANJIRU Probajte egipatske ćufte od boranije, posebne su zbog specijalnih začina

Vesna Vukadinović

13:00

Kulinarski globus 0

Zovu se tameja, a služe sa tahinijem.

EGZOTIKA NA TANJIRU Probajte egipatske ćufte od boranije, posebne su zbog specijalnih začina
Shutterstock

Sastojci:

2 šolje boranije

1 crni luk

2 kašike seckanog svežeg peršuna

2 kašike seckane sveže mirođije

3 čena belog luka

1 kašičica mlevenog korijandera

1 kašičica soli

1 kašičica mlevenog kumina

1 šolja susama

Priprema:

Skuvajte boraniju i stavite u blender. Dodajte očišćen i iseckan crni i beli luk, peršun, mirođiju, korijander, so i kumin. Miksajte dok ne dobijete gustu smesu kao testo. U zagrejanom tiganju na srednjoj vatri pržite susam pet minuta. Od mešavine iz blendera napravite ćufte, uvaljajte ih u susam i pržite u dubokom zagrejanom ulju oko pet minuta.

 

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading