Zapečeni italijanski njoki u sosu od paradajza i spanaća su nutritivno bogat obrok koji će zadovoljiti svačije nepce
Iako se ovo jelo može poslužiti kao bogatiji prilog uz bilo koje mesno pečenje, odlični su i sami za sebe
Zapečeni njoki u sosu od paradajza i spanaća
SASTOJCI:
1 velik crnii luk
2 čena belog luka
500 g seckanog paradajza iz konzerve (ili pasate)
1 kašika šećera
2 prstohvata soli
1 kašičica bibera
1 šaka seckanog bosiljka i origana
150 g mocarele
100 g spanaća
Za njoke:
700 g kuvanog krompira
200 g oštrog brašna
100 g pšeničnog griza
1 jaje
PRIPREMA:
Za njoke pomešati kuvan i pire krompir sa brašnom i grizom, dodati jaje i zamesiti testo od krompira. Testo će biti lepše i lakše zamesiti ako koristite ohlađen krompir. Ako je testo premekano, slobodno dodajte još malo brašna. Od testa formirati deblji rolat, iseći na komade i na dobro pobrašnjenoj podlozi uvaljati u tanak rolat. Njoke isecite, uvaljajte u brašno i ostavite na plehu. Njoke kuvajte u velikoj količini ključale slane vode 5-6 minuta. Za ovaj recept, njoki su pečeni do kraja jer će jelo završiti u rerni, pa imajte to na umu! Za sos na malo maslinovog ulja propržite seckani luk i beli luk. Kada počne da ključa, dodajte paradajz i začine i ostavite da se krčka 10 minuta. U sosu dodajte opran spanać isečen na deblje rezance. Ako koristite bebi spanać, nije potrebno da ga seckate. Kada spanać počne da vene, dodajte kratko prokuvane njoke i mocarelu isečenu na komade. Sve dobro izmešati i prebaciti u vatrostalnu posudu. Po želji, odozgo pospite dodatno rendanim sirom. Peći u rerni zagrejanoj na 180*C 15-20 min. Pečeni njoki u sosu od paradajza i spanaća su gotovi kada se odozgo lepo zapeku.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)