Zapečeni italijanski njoki u sosu od paradajza i spanaća su nutritivno bogat obrok koji će zadovoljiti svačije nepce
Iako se ovo jelo može poslužiti kao bogatiji prilog uz bilo koje mesno pečenje, odlični su i sami za sebe
Zapečeni njoki u sosu od paradajza i spanaća
SASTOJCI:
1 velik crnii luk
2 čena belog luka
500 g seckanog paradajza iz konzerve (ili pasate)
1 kašika šećera
2 prstohvata soli
1 kašičica bibera
1 šaka seckanog bosiljka i origana
150 g mocarele
100 g spanaća
Za njoke:
700 g kuvanog krompira
200 g oštrog brašna
100 g pšeničnog griza
1 jaje
PRIPREMA:
Za njoke pomešati kuvan i pire krompir sa brašnom i grizom, dodati jaje i zamesiti testo od krompira. Testo će biti lepše i lakše zamesiti ako koristite ohlađen krompir. Ako je testo premekano, slobodno dodajte još malo brašna. Od testa formirati deblji rolat, iseći na komade i na dobro pobrašnjenoj podlozi uvaljati u tanak rolat. Njoke isecite, uvaljajte u brašno i ostavite na plehu. Njoke kuvajte u velikoj količini ključale slane vode 5-6 minuta. Za ovaj recept, njoki su pečeni do kraja jer će jelo završiti u rerni, pa imajte to na umu! Za sos na malo maslinovog ulja propržite seckani luk i beli luk. Kada počne da ključa, dodajte paradajz i začine i ostavite da se krčka 10 minuta. U sosu dodajte opran spanać isečen na deblje rezance. Ako koristite bebi spanać, nije potrebno da ga seckate. Kada spanać počne da vene, dodajte kratko prokuvane njoke i mocarelu isečenu na komade. Sve dobro izmešati i prebaciti u vatrostalnu posudu. Po želji, odozgo pospite dodatno rendanim sirom. Peći u rerni zagrejanoj na 180*C 15-20 min. Pečeni njoki u sosu od paradajza i spanaća su gotovi kada se odozgo lepo zapeku.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)