Zapečeni italijanski njoki u sosu od paradajza i spanaća su nutritivno bogat obrok koji će zadovoljiti svačije nepce
Iako se ovo jelo može poslužiti kao bogatiji prilog uz bilo koje mesno pečenje, odlični su i sami za sebe

Zapečeni njoki u sosu od paradajza i spanaća
SASTOJCI:
1 velik crnii luk
2 čena belog luka
500 g seckanog paradajza iz konzerve (ili pasate)
1 kašika šećera
2 prstohvata soli
1 kašičica bibera
1 šaka seckanog bosiljka i origana
150 g mocarele
100 g spanaća
Za njoke:
700 g kuvanog krompira
200 g oštrog brašna
100 g pšeničnog griza
1 jaje
PRIPREMA:
Za njoke pomešati kuvan i pire krompir sa brašnom i grizom, dodati jaje i zamesiti testo od krompira. Testo će biti lepše i lakše zamesiti ako koristite ohlađen krompir. Ako je testo premekano, slobodno dodajte još malo brašna. Od testa formirati deblji rolat, iseći na komade i na dobro pobrašnjenoj podlozi uvaljati u tanak rolat. Njoke isecite, uvaljajte u brašno i ostavite na plehu. Njoke kuvajte u velikoj količini ključale slane vode 5-6 minuta. Za ovaj recept, njoki su pečeni do kraja jer će jelo završiti u rerni, pa imajte to na umu! Za sos na malo maslinovog ulja propržite seckani luk i beli luk. Kada počne da ključa, dodajte paradajz i začine i ostavite da se krčka 10 minuta. U sosu dodajte opran spanać isečen na deblje rezance. Ako koristite bebi spanać, nije potrebno da ga seckate. Kada spanać počne da vene, dodajte kratko prokuvane njoke i mocarelu isečenu na komade. Sve dobro izmešati i prebaciti u vatrostalnu posudu. Po želji, odozgo pospite dodatno rendanim sirom. Peći u rerni zagrejanoj na 180*C 15-20 min. Pečeni njoki u sosu od paradajza i spanaća su gotovi kada se odozgo lepo zapeku.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

HRSKAVI ITALIJANSKI KANTUČINI Neodoljivi keksići sa bademom koji super idu uz kafu ili čaj
Čuveni italijanski keksići sa bademom iz Toskane peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.
Komentari (0)