Kremaste iznutra a hrskave spolja JAPANSKE PALAČINKE ulepšaće vam dan

Ivana Vujnović

15:30

Kulinarski globus 0

Sa svojom savršenom teksturom i nežnim ukusom, ove palačinke će vas odvesti na putovanje ukusa u Zemlju izlazećeg sunca.

Japanske palačinke
Shutterstock

 

Japanske palačinke

Sastojci:

2 jajeta 

20 ml mleka

30 g brašna

1/4 kašičice ekstrakta vanile 

2 kašike šećera

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca. Žumanca umutite zajedno sa mlekom, a zatim dodajte prosejano brašno. Ponovno spojite smese i dodajte vanilu. Belanca lagano umutite, postepeno dodajući šećer i mutite sve dok ne dobijete sneg od belanaca. Pomešajte obe smese pažljivim pokretima kako biste sve sjedinili. Sipajte smesu u špric za kolače ili kesu za zamrzivač. U tiganj stavite malo ulja i razmažite ga ubrusom. Napravite krug od smese u tiganju, pravite deblje palačinke. Poklopite tiganj i pecite 5 minuta sa jedne strane, a zatim okrenite i pecite još 5 minuta sa druge strane.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading