Najukusnija lazanja u tiganju: Da, i to postoji - evo i kako!
Evo kako da pripremite lazanju u tiganju koja raspamećuje sva čula...
Lazanje su jedno od najpozantijih italijanskih jela, koje se sprema od kora, ragu i bešamel sosa. Izuzetno su ukusne, pa nije ni čudo što mnogi vole da ih jedu. Prirpema nije zahtevna, ali sastojci mogu da budu malo skuplji. Ako želite da napravite jeftiniju verziju lazanja, predlažemo vam da isprobate ovaj recept. Napravite lazanje u tiganjusa hlebom, povrćem, paradajz i belim soso, a sve obogatite sirom koji se topi. Cela porodica će biti oduševljena ovim ručkom.
Sastojci:
Za paradajz sos:
3 paradajza
1 crni luk
2 čena belog luka
1 kašičica origana
1/2 kašičice crvene paprike
1 kašičica šećera
1/2 kašičice tucane paprike
Za beli sos:
1 kašika ulja
1 kašičica putera
1 čen belog luka
3 šolje mleka
1/2 šolje makarona
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice origana
100 g tvrdog sira
Za povrće:
1 kašika ulja
1 kašičica putera
1 čen belog luka
1/2 crnog luka
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
1/2 šolje kukuruza iz konzerve
100 g brokolija
1 manji paradajz
1 kašičica origana
1 kašičica tucane paprike
Još:
8 parčića tost hleba
100 g tvrdog sira
malo putera
Priprema:
Paradajz zasecite i stavite u provrelu vodu, pa kratko blanširajte. Zatim skinite kožicu i ispasitajte u blenderu. U tiganju propržite sitno seckani crni i beli luk, pa sipajte paradajz sos. Kad krene da ključa dodajte origano, slatku papriku, šećer, tucanu papriku i posolite, pa promešajte. Kada se sos malo zgusne gotov je. U drugom tiganju istopite puter sa uljem, pa dodajte mleveni beli luk. Posle par sekundi sipajte mleko i makarone. Promešajte. Posle par minuta posolite, pobiberite, pa pospite origanom. Promešajte i kuvajte dok se malo ne zgusne, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte rendani sir. U neku posudu odvojite 50 ml sosa (bez makarona), trebaće vam za kasnije. U trećem tiganju istopite puter sa uljem, pa dodajte sitno seckani beli i crni luk. Kada malo omekaša dodajte seckane paprike, kukuruz, brokoli koji ste prethodno blanširali. Zatim dodajte i sitno seckani paradajz, pa posolite, pobiberite, pospite origanom i tucanom paprikom. Promešajte i ostavite kratko da se krčka.
Hlebu isecite koricu, pa ga oklagijom malo razvucite. Tiganj premažite uljem ili istopljenim puterom, pa dno premažite paradajz sosom. Preko premažite beli sos, pa poređajte četiri parčeta hleba. Opet premažite paradajz sos, pa beli sos, pa povrće, pospite rendanim sirom, pa prelijte onim sosom što ste ostavili sa strane. Poređajte još četiri parčeta hleba, pa premažite paradajz sosom, a zatim belim sosom, pa pospite rendanim sirom. Komadiće putera pobacajte preko jela, pa poređajte povrće i premažite paradajz sosom. Poklopite i pecite.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
Komentari (0)