LIČI NA PICU, ALI NIJE Fokača je italijanska pogača, idealna za doručak ili večeru

Vesna Vukadinović

08:04

Kulinarski globus 0

Fokaču možete da jedete kao doručak, večeru ili da je isečete na komade veličine zalogaja i poslužite kao meze gostima uz sir, suhomesnate proizvode i salatu.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

500 g brašna

25 g svežeg kvasca

250 ml vode

2 kašike soli

6 kašika maslinovog ulja

100 g čeri paradajza

10 maslina bez koštica

1 kašika origana

Priprema:

Istopite kvasac u toploj vodi. Dodajte brašno, 3 kašike maslinovog ulja i so. Zamesite glatko testo (trena 10 minuta). Pokrijte krpom i ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu. Treba da naraste duplo. Premesite i stavite u podmazan pleh kao koru debljine 1 cm. Pritisnite dobro za pleh i prstima napravite udubljenja. Prelijte sa ostatkom maslinovog. Ostavite da raste pola sata. Čeri paradajz isecite na polovine, a masline na kolutove i ustisnite u udubljenja čeri, a masline okolo. Pospite origano, još malo soli i maslinovog ulja. Pecite oko 40 minuta, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu boju na ivicama.

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading