LIČI NA PICU, ALI NIJE Fokača je italijanska pogača, idealna za doručak ili večeru

Vesna Vukadinović

08:04

Kulinarski globus 0

Fokaču možete da jedete kao doručak, večeru ili da je isečete na komade veličine zalogaja i poslužite kao meze gostima uz sir, suhomesnate proizvode i salatu.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

500 g brašna

25 g svežeg kvasca

250 ml vode

2 kašike soli

6 kašika maslinovog ulja

100 g čeri paradajza

10 maslina bez koštica

1 kašika origana

Priprema:

Istopite kvasac u toploj vodi. Dodajte brašno, 3 kašike maslinovog ulja i so. Zamesite glatko testo (trena 10 minuta). Pokrijte krpom i ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu. Treba da naraste duplo. Premesite i stavite u podmazan pleh kao koru debljine 1 cm. Pritisnite dobro za pleh i prstima napravite udubljenja. Prelijte sa ostatkom maslinovog. Ostavite da raste pola sata. Čeri paradajz isecite na polovine, a masline na kolutove i ustisnite u udubljenja čeri, a masline okolo. Pospite origano, još malo soli i maslinovog ulja. Pecite oko 40 minuta, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu boju na ivicama.

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading