LIČI NA PICU, ALI NIJE Fokača je italijanska pogača, idealna za doručak ili večeru
Fokaču možete da jedete kao doručak, večeru ili da je isečete na komade veličine zalogaja i poslužite kao meze gostima uz sir, suhomesnate proizvode i salatu.
Sastojci:
500 g brašna
25 g svežeg kvasca
250 ml vode
2 kašike soli
6 kašika maslinovog ulja
100 g čeri paradajza
10 maslina bez koštica
1 kašika origana
Priprema:
Istopite kvasac u toploj vodi. Dodajte brašno, 3 kašike maslinovog ulja i so. Zamesite glatko testo (trena 10 minuta). Pokrijte krpom i ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu. Treba da naraste duplo. Premesite i stavite u podmazan pleh kao koru debljine 1 cm. Pritisnite dobro za pleh i prstima napravite udubljenja. Prelijte sa ostatkom maslinovog. Ostavite da raste pola sata. Čeri paradajz isecite na polovine, a masline na kolutove i ustisnite u udubljenja čeri, a masline okolo. Pospite origano, još malo soli i maslinovog ulja. Pecite oko 40 minuta, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu boju na ivicama.
Možda vas zanima:
LIČI NA PICU, ALI NIJE Fokača je italijanska pogača, idealna za druženje s prijateljima
Fokaču možete da poslužite kao doručak, večeru ili da je isečete na komade veličine zalogaja i poslužite kao meze uz sir, suhomesnate proizvode i salatu.
ZDRAVO A BRZO SE PRAVI Fokača sa tikvicama po receptu Nataše Denić
Fud blogerka Nataša Denić koja stoji iza posećenog Instagram naloga @pecatzivota podelila je jednostavan recept za fokaču s tikvicama.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)