LIČI NA PICU, ALI NIJE Fokača je italijanska pogača, idealna za druženje s prijateljima
Fokaču možete da poslužite kao doručak, večeru ili da je isečete na komade veličine zalogaja i poslužite kao meze uz sir, suhomesnate proizvode i salatu.
Sastojci:
500 g brašna
25 g svežeg kvasca
250 ml vode
2 kašike soli
6 kašika maslinovog ulja
100 g čeri paradajza
10 maslina bez koštica
1 kašika origana
Priprema:
Istopite kvasac u toploj vodi. Dodajte brašno, 3 kašike maslinovog ulja i so. Zamesite glatko testo (trena 10 minuta). Pokrijte krpom i ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu. Treba da naraste duplo. Premesite i stavite u podmazan pleh kao koru debljine 1 cm. Pritisnite dobro za pleh i prstima napravite udubljenja. Prelijte sa ostatkom maslinovog. Ostavite da raste pola sata. Čeri paradajz isecite na polovine, a masline na kolutove i ustisnite u udubljenja čeri, a masline okolo. Pospite origano, još malo soli i maslinovog ulja. Pecite oko 40 minuta, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu boju na ivicama.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ITALIJANSKI ZALOGAJI Recept za fokaču sa čeri paradajzom koju možete poslužiti kao meze ili obrok
Fokača je italijanski ravan hleb sa nadevom.
LIČI NA PICU, ALI NIJE Fokača je italijanska pogača, idealna za doručak ili večeru
Fokaču možete da jedete kao doručak, večeru ili da je isečete na komade veličine zalogaja i poslužite kao meze gostima uz sir, suhomesnate proizvode i salatu.
DOMAĆA PICA Spremna je za 15 minuta, a recept je isproban mnogo puta i testo je savršeno!
Brzi doručak ili večera, deca će biti prezadovoljna.
PITA BEZ KORA Lagana pita od povrća, ništa se ne mesi i ne maže
Ukusna pita od povrća za celu porodicu.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)