ITALIJANSKI ZALOGAJI Recept za fokaču sa čeri paradajzom koju možete poslužiti kao meze ili obrok

Vesna Vukadinović

19:00

Kulinarski globus 0

Fokača je italijanski ravan hleb sa nadevom.

ITALIJANSKI ZALOGAJI Recept za fokaču sa čeri paradajzom koju možete poslužiti kao meze ili obrok
Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

450 g brašna

250 ml mlake vode

3 kašike maslinovog ulja

1 suvi kvasac

1 kašičica šećera

1/2 kašičice soli

Za nadev:

50 g čeri paradajza

50 g maslina bez koštica

4 čena belog luka

50 ml maslinovog ulja

1 kašičica bosiljka

Priprema:

Testo: Sjedinite brašno, kvasac, so i šećer. Dodajte ulje i mlaku vodu, pa umesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da nadođe. Stavite ga u podmazan pleh i razvucite nauljenim rukama. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe 60 minuta.

Nadev: Sjedinite maslinovo ulje, pasirani beli luk, bosiljak i malo morske soli. Testo premažite ovom mešavinom i prstima napravite udubljenja. U njih poređajte čeri paradajz presečen na pola i masline. Ostavite da stoji 15 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ivice testa ne porumene.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading