ITALIJANSKI ZALOGAJI Recept za fokaču sa čeri paradajzom koju možete poslužiti kao meze ili obrok

Vesna Vukadinović

19:00

Kulinarski globus 0

Fokača je italijanski ravan hleb sa nadevom.

ITALIJANSKI ZALOGAJI Recept za fokaču sa čeri paradajzom koju možete poslužiti kao meze ili obrok
Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

450 g brašna

250 ml mlake vode

3 kašike maslinovog ulja

1 suvi kvasac

1 kašičica šećera

1/2 kašičice soli

Za nadev:

50 g čeri paradajza

50 g maslina bez koštica

4 čena belog luka

50 ml maslinovog ulja

1 kašičica bosiljka

Priprema:

Testo: Sjedinite brašno, kvasac, so i šećer. Dodajte ulje i mlaku vodu, pa umesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da nadođe. Stavite ga u podmazan pleh i razvucite nauljenim rukama. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe 60 minuta.

Nadev: Sjedinite maslinovo ulje, pasirani beli luk, bosiljak i malo morske soli. Testo premažite ovom mešavinom i prstima napravite udubljenja. U njih poređajte čeri paradajz presečen na pola i masline. Ostavite da stoji 15 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ivice testa ne porumene.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading