ITALIJANSKI ZALOGAJI Recept za fokaču sa čeri paradajzom koju možete poslužiti kao meze ili obrok
Fokača je italijanski ravan hleb sa nadevom.
Sastojci:
Za testo:
450 g brašna
250 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja
1 suvi kvasac
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
Za nadev:
50 g čeri paradajza
50 g maslina bez koštica
4 čena belog luka
50 ml maslinovog ulja
1 kašičica bosiljka
Priprema:
Testo: Sjedinite brašno, kvasac, so i šećer. Dodajte ulje i mlaku vodu, pa umesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da nadođe. Stavite ga u podmazan pleh i razvucite nauljenim rukama. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe 60 minuta.
Nadev: Sjedinite maslinovo ulje, pasirani beli luk, bosiljak i malo morske soli. Testo premažite ovom mešavinom i prstima napravite udubljenja. U njih poređajte čeri paradajz presečen na pola i masline. Ostavite da stoji 15 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ivice testa ne porumene.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
LIČI NA PICU, ALI NIJE Fokača je italijanska pogača, idealna za doručak ili večeru
Fokaču možete da jedete kao doručak, večeru ili da je isečete na komade veličine zalogaja i poslužite kao meze gostima uz sir, suhomesnate proizvode i salatu.
OVO MORATE DA PROBATE! Pica sa podlogom od krompira se brzo pravi, a ukus je fantastičan!
Napravite omiljeno jelo na malo drugačiji način, nećete se pokajati.
DOMAĆA PICA Spremna je za 15 minuta, a recept je isproban mnogo puta i testo je savršeno!
Brzi doručak ili večera, deca će biti prezadovoljna.
LIČI NA PICU, ALI NIJE Fokača je italijanska pogača, idealna za druženje s prijateljima
Fokaču možete da poslužite kao doručak, večeru ili da je isečete na komade veličine zalogaja i poslužite kao meze uz sir, suhomesnate proizvode i salatu.
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
Komentari (0)