KESADILJA SA PILETINOM SE NIKADA NE ODBIJA Od četiri sastojka napravite gozbu za pamćenje

Ivana Pavlović

17:40

Kulinarski globus 0

Recept za čuvene meksičke quesadille je u nastavku.

KESADILJA SA PILETINOM SE NIKADA NE ODBIJA Od četiri sastojka napravite gozbu za pamćenje
Shutterstock

Sastojci


1 pileći file
300g sira
2 kašike maslinovog ulja
4 pšenične tortilje
1 kašičica mešavine začina za salsu

Priprema

-Narežite i ispecite pileći file.

-Pileći file narežite na trakice pa začinite mešavinom začina za salsu pa promešajte.

-Na zagrejanom maslinovom ulju ispecite piletinu da dobije boju sa svih strana, oko 8 minuta. 

-Kad je pečena stavite sa strane.

Pripremite tortilje

Stavite jednu tortilju, preko nje posipajte četvrtinu  sira, stavite polovinu piletine, posipajte s drugom četvrtinom sira i poklopite jednom tortiljom.

Pecite tortilje

Pecite na laganoj vatri oko 4 minuta da se sir rastopi, a donja tortilja postane hrskava i dobije boju.

Okrenite tortilju

Sad je vreme da okrenete tortilju. 

Nakon 4 minuta prebacite na dasku i prerežite na 4 dela. Jedite dok je vruće.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading