DOLAZI VREME SLAVA I NE MOŽE DA PROĐE BEZ OVE SALATE Donosimo vam originalan recept iz 1860 godine

Izvor: Ivana Pavlović

19:15

Kulinarski globus 0

Kraljica sezone slava , čuvena ruska salata, već stolećima okupira trpeze brojnih domaćica. Laka za pravljenje.Omiljeno predjelo.Prva ruska salata pojavila se oko 1860. godine u kuhinji kuvara belgijskog porekla po imenu Lucijen Olivije.

DOLAZI VREME SLAVA I NE MOŽE DA PROĐE BEZ OVE SALATE Donosimo vam originalan recept iz 1860 godine
Shutterstock

Sastojci

200 g krompira

200 g šargarepe

200 g graška (može i zamrznut)

200 g kiselih krastavčića

200 g šunke

300 g majoneza

100 g pavlake

2 kuvana jajeta

so, biber

 

Priprema:

Krompir i šargarepu iseckajte na sitne kockice. Stavite u ključalu posoljenu vodu i kuvajte dok ne omekša. Skuvajte grašak dok ne postane mek. Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseckajte na kockice. Sve sastojke pomešajte, dodajte majonez, pavlaku i začine. Dobro izmešajte i stavite u frižider da se ohladi. Servirati hladno.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading