CACIKI SALATA Poznata grčka salata, toliko je dobra da ćete je iznova praviti

Izvor: Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Možete je jesti u girosu.Može da vam bude predjelo ili obrok.Osvežavajuća i lagana. Odmah će vas ukus vratiti u dane letovanja u Grčkoj.

caciki salata
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 sveža krastavca
  • 200 g grčkog jogurta 
  • 2 krupnija čena belog luka
  • kašičica iseckane mirođije
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • prstohvat bibera
  • so po ukusu

Priprema

Prvo oljuštite krastavce i kašičicom izvadite sredinu sa semenkama. Narendajte krastavce i stavite ih u cediljku. Posolite ih i ostavite da se ocede od viška vode. Čenove belog luka prelijte sa 2-3 kašike maslinovog ulja i ostavite ih pola sata, da ulje upije arome luka. Beli luk sitno narendajte. Sjedinite beli luk i grčki jogurt, pa ostavite smesu preko noći u frižideru. Dodajte iseckanu mirođiju, maslinovo ulje, limunov sok, biber i so po ukusu. Dobro promešajte sve sastojke. Uživajte !
 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading