MIRIS I UKUS GRČKE Osvežavajuća caciki salata, savršeno ide uz meso

Vesna Vukadinović

20:30

Kulinarski globus 0

Caciki se u Grčkoj služi kao predjelo i sos za giros.

caciki salata
Shutterstock

Caciki

Sastojci:

400 ml gustog jogurta

2 krastavca

4 čena belog luka

2 kašike seckane mirođije

1 kašičica maslinovog ulja

so

Priprema:

Krastavce oljuštiti, krupno narendati, posoliti i ostaviti da puste vodu. Iscediti vodu iz krastavaca, dodati u njih sitno iseckan beli luk i mirođiju, ulje, jogurt. Posoliti po ukusu i izmešati. Pre služenja, dobro ohladiti. Caciki je osvežavajućeg je ukusa, može da se jede kao salata uz meso i povrće.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading