MIRIS I UKUS GRČKE Osvežavajuća caciki salata, savršeno ide uz meso
Caciki se u Grčkoj služi kao predjelo i sos za giros.
Caciki
Sastojci:
400 ml gustog jogurta
2 krastavca
4 čena belog luka
2 kašike seckane mirođije
1 kašičica maslinovog ulja
so
Priprema:
Krastavce oljuštiti, krupno narendati, posoliti i ostaviti da puste vodu. Iscediti vodu iz krastavaca, dodati u njih sitno iseckan beli luk i mirođiju, ulje, jogurt. Posoliti po ukusu i izmešati. Pre služenja, dobro ohladiti. Caciki je osvežavajućeg je ukusa, može da se jede kao salata uz meso i povrće.
Možda vas zanima:
UKUS GRČKE Pravo je vreme da jedete osvežavajući caciki uz meso
Caciki se u Grčkoj služi hladan, kao predjelo i sos uz meso.
MEDITERANSKI SPECIJALITET Grčka salata od krompira i drugog povrća seća na more
Odličan je prilog uz ribu i pečeno meso, a može da bude glavno jelo ako pazite na liniju.
ZDRAVI ZALOGAJI Salata od krompira, tunjevine i povrća može da bude obrok ako pazite na liniju
Brzi obrok ili salata - odlučite sami. U svakom slučaju, veoma je ukusno.
Otputujte u Grčku uz čuvenu caciki salatu: Zapanjićete se koliko je priprema BRZA I JEDNOSTAVNA (video)
Dok željno čekamo lepo vreme i leto, dajemo vam recept za pravi grčki caciki koji će vas osvežiti baš kao i dan proveden na grčkom moru
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)