MIRIS I UKUS GRČKE Osvežavajuća caciki salata, savršeno ide uz meso

Trpeza/ V.V.

20:30

Kulinarski globus 0

Caciki se u Grčkoj služi kao predjelo i sos za giros.

caciki salata
Shutterstock

Caciki

Sastojci:

400 ml gustog jogurta

2 krastavca

4 čena belog luka

2 kašike seckane mirođije

1 kašičica maslinovog ulja

so

Priprema:

Krastavce oljuštiti, krupno narendati, posoliti i ostaviti da puste vodu. Iscediti vodu iz krastavaca, dodati u njih sitno iseckan beli luk i mirođiju, ulje, jogurt. Posoliti po ukusu i izmešati. Pre služenja, dobro ohladiti. Caciki je osvežavajućeg je ukusa, može da se jede kao salata uz meso i povrće.

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading