KAVARMA JELO KOJE DOLAZI IZ BUGARSKE Pikantno savršenstvo od mesa
Probajte ovaj savršeni spoj mesa i povrća. Toliko je ukusno da ćete ga stalno praviti.
Potrebno je
- 700 g svinjskog filea isečenog na kockice
- 1 luk iseckan na kockice
- 4 praziluka isečena na kolutove
- 5 pečuraka srednje veličine, iseckati
- 2 iseckane šargarepe
- 1 crvena paprika iseckana na kockice
- 2 paradajza srednje veličine, iseckana
- 1/2 čaše belog vina
- 1/2 šolje suncokretovog ulja
- 1/2 kašičice kima
- 1/2 kašičice origana
- 2 lovorova lista
- so, biber po ukusu
Priprema
Sjedinite zajedno suve sastojke, odnosno kim, origano, so i biber i temeljno uvaljajte svinjski file u ovu smesu začina, pa ga iseckajte na kockice. Zagrejte četvrtinu šolje ulja u tiganju i ispržite kockice svinjetine tako da postanu braon sa svih strana. Dodajte vino u tiganj. i smanjite temperaturu i ostavite da se krčka pet minuta, a zatim izvadite iz tiganja i ostavite sa strane. Zagrejte preostalu četvrtinu ulja i propržite luk, pečurke, papriku i šargarepu jedno pet minuta. Sipajte pola šolje vode u tiganj i dinstajte otprilike 10 minuta na srednjoj vatri dok povrće ne omekša i dok se ne upije većina tečnosti. Dodajte u to naseckan paradajz i pustite da se krčka jedno pet minuta. U zemljani sud stavite meso, prelijte sa povrćem, promešajte, poklopite i pecite tri sata na 180 stepeni.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)