KAVARMA JELO KOJE DOLAZI IZ BUGARSKE Pikantno savršenstvo od mesa

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Probajte ovaj savršeni spoj mesa i povrća. Toliko je ukusno da ćete ga stalno praviti.

bugarska kavarma
Shutterstock

Potrebno je

  • 700 g svinjskog filea isečenog na kockice
  • 1 luk iseckan na kockice
  • 4 praziluka isečena na kolutove
  • 5 pečuraka srednje veličine, iseckati
  • 2 iseckane šargarepe
  • 1 crvena paprika iseckana na kockice
  • 2 paradajza srednje veličine, iseckana
  • 1/2 čaše belog vina
  • 1/2 šolje suncokretovog ulja
  • 1/2 kašičice kima
  • 1/2 kašičice origana
  • 2 lovorova lista
  • so, biber po ukusu

Priprema

Sjedinite zajedno suve sastojke, odnosno kim, origano, so i biber i temeljno uvaljajte svinjski file u ovu smesu začina, pa ga iseckajte na kockice. Zagrejte četvrtinu šolje ulja u tiganju i ispržite kockice svinjetine tako da postanu braon sa svih strana. Dodajte vino u tiganj. i smanjite temperaturu i ostavite da se krčka pet minuta, a zatim izvadite iz tiganja i ostavite sa strane. Zagrejte preostalu četvrtinu ulja i propržite luk, pečurke, papriku i šargarepu jedno pet minuta. Sipajte pola šolje vode u tiganj i dinstajte otprilike 10 minuta na srednjoj vatri dok povrće ne omekša i dok se ne upije većina tečnosti. Dodajte u to naseckan paradajz i pustite da se krčka jedno pet minuta. U zemljani sud stavite meso, prelijte sa povrćem, promešajte, poklopite i pecite tri sata na 180 stepeni.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading