ARAPSKI GRIZ KOLAČ Probajte Basbousu i osetite magiju iz 1001 noći

Izvor: Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Probajte ovu savršenu orijentalnu poslasticu, stalno ćete da je pravite. Fenomenalan spoj neobičnih ukusa i miris koji vodi u neke daleke svetove. Pred vama je Basbousa kolač.

basbousa
Shutterstock

Potrebno je

  •  1 šolja šećera
  •  1 šolja brašno
  •  1 šolja kokosovo brašno
  •  1 šolja ulja
  • 1 šolja mleka ili jogurta
  • 1 šolja griza
  • po 1 kesica praška za pecivo i vanilin šećera
  •  3  jaja



Sirup:

  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja vode
  •  2 kašike soka od limuna,narandže ili ružine vodice

Priprema

Jaja sa šećerom zajedno umutite pa dodajte sve ostale sastojke. U pleh obložen papirom za pečenje sipajte smesu. Pecite 30 min na 200 stepeni. Za to vreme, skuvajte  sirup. Napravite ga od šećera i vode i stavite da se kuva. Kad krene da ključa dodajte sok od limuna i kuvajte još oko 1-2 minuta. Sirupom prelijte vreo kolač. Za kraj, ostavite kolač da se dobro ohladi. Secite na kocke.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading