ARAPSKI GRIZ KOLAČ Probajte Basbousu i osetite magiju iz 1001 noći
Probajte ovu savršenu orijentalnu poslasticu, stalno ćete da je pravite. Fenomenalan spoj neobičnih ukusa i miris koji vodi u neke daleke svetove. Pred vama je Basbousa kolač.
Potrebno je
- 1 šolja šećera
- 1 šolja brašno
- 1 šolja kokosovo brašno
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mleka ili jogurta
- 1 šolja griza
- po 1 kesica praška za pecivo i vanilin šećera
- 3 jaja
Sirup:
- 2 šolje šećera
- 1 šolja vode
- 2 kašike soka od limuna,narandže ili ružine vodice
Priprema
Jaja sa šećerom zajedno umutite pa dodajte sve ostale sastojke. U pleh obložen papirom za pečenje sipajte smesu. Pecite 30 min na 200 stepeni. Za to vreme, skuvajte sirup. Napravite ga od šećera i vode i stavite da se kuva. Kad krene da ključa dodajte sok od limuna i kuvajte još oko 1-2 minuta. Sirupom prelijte vreo kolač. Za kraj, ostavite kolač da se dobro ohladi. Secite na kocke.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)