PANETONE Slatki hleb iz Italije koji oduševljava svakim zalogajem
Ovaj popularni, tradicionalni hleb obavezni je deo praznične trpeze u Italiji. Dolazi iz Milana, i karakterišu ga bogat ukus i lagana tekstura. Italijani ga obavezno prave za Božić i Novu Godinu. Predstavlja pravu rapsodiju različitih ukusa.
Potrebno je
- 500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
- 175 g otopljenog maslaca
- 150 g suvog grožđa
- 150 ml toplog mleka
- 100 g šećera
- 75 g kandirane korice pomorandže
- 3 umućena jajeta
- 2 kašičice suvog kvasca
- 4 kašike soka od pomorandže ili brendija
- 3 kašike vina (marsala ili proseka)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice soli
- ulje za podmazivanje kalupa
Za još bolji izgled
- 2 kašike mlevenih badema
- 1 umućeno jaje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Mleko i kvasac pomešajte u maloj posudi. Odvojeno umutite šećer i jaja dok ne dobijete kremastu smesu. U većoj posudi umešajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanile. Dodajte brašno i so. Mleko s kvascem stavite takođe u posudu za mešanje, dodajte smesu od jaja i šećera, pa mutite mikserom s nastavcima za dizanje testa 10 minuta na najmanjoj brzini. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite smesu da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko dva sata. U međuvremenu natopite grožđice u soku od pomorandže ili brendiju. Kalup za panetone dubine 18 cm podmažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stranice kalupa do 10 cm visine. Testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, umešajte grožđe i pomorandžinu koricu, pa lagano mesite tri do četiti minuta. Testo će biti meko i lepljivo, pa namastite ruke kako biste mogli da ga mesite. Testo potom oblikujte u loptu i stavite u pripremljen kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do sat vremena ili dok se opet ne udvostruči. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite gornju stranu panetonea umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite oko 55 minuta ili dok testo ne naraste dovoljno i ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite šećerom u prahu.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)