PANETONE Slatki hleb iz Italije koji oduševljava svakim zalogajem

Ivana Pavlović

14:00

Kulinarski globus 0

Ovaj popularni, tradicionalni hleb obavezni je deo praznične trpeze u Italiji. Dolazi iz Milana, i karakterišu ga bogat ukus i lagana tekstura. Italijani ga obavezno prave za Božić i Novu Godinu. Predstavlja pravu rapsodiju različitih ukusa.

panetone
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna (i još malo za radnu površinu)
  • 175 g otopljenog maslaca
  • 150 g suvog grožđa
  • 150 ml toplog mleka
  • 100 g šećera
  • 75 g kandirane korice pomorandže
  • 3 umućena jajeta
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 4 kašike soka od pomorandže ili brendija
  • 3 kašike vina (marsala ili proseka)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje za podmazivanje kalupa

Za još bolji izgled

  • 2 kašike mlevenih badema
  • 1 umućeno jaje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Mleko i kvasac pomešajte u maloj posudi. Odvojeno umutite šećer i jaja dok ne dobijete kremastu smesu. U većoj posudi umešajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanile. Dodajte brašno i so. Mleko s kvascem stavite takođe u posudu za mešanje, dodajte smesu od jaja i šećera, pa mutite mikserom s nastavcima za dizanje testa 10 minuta na najmanjoj brzini. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite smesu da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko dva sata. U međuvremenu natopite grožđice u soku od pomorandže ili brendiju. Kalup za panetone dubine 18 cm podmažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stranice kalupa do 10 cm visine. Testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, umešajte grožđe i pomorandžinu koricu, pa lagano mesite tri do četiti minuta. Testo će biti meko i lepljivo, pa namastite ruke kako biste mogli da ga mesite. Testo potom oblikujte u loptu i stavite u pripremljen kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do sat vremena ili dok se opet ne udvostruči. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite gornju stranu panetonea umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite oko 55 minuta ili dok testo ne naraste dovoljno i ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite šećerom u prahu.

 

 

 

engleska pastirska pita

ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju

13:00

26 februar, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više

Tagovi:

Komentari (0)

Loading