JOLOF IZUZETNO POSNO JELO S PIRINČEM Ponos Afrike

Ivana Pavlović

13:24

Kulinarski globus 0

Jolof je popularno jelo iz zapadne Afrike, specifičnog pikantnog ukusa, a gastronomski stručnjaci smatraju da potiče od čuvene džambalaje. Priprema mu je veoma jednostavna. Možete da ga servirate na originalan način, sa prženim bananama i zelenom salatom. Ako vam je to previše čudno, služite ga samog ili uz meso.

jolof
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 velika crna luka
  • 2x400 g konzerve pelata
  • 1 crvena paprika
  • 4 kašike paradajz -pirea
  • 1/4 kašičice tucane paprike
  • 1 kašičica karija
  • 1 lovorov list
  • grančica sveže majčine dušice
  • 1 kocka za supu
  • 225 g pirinča dugog zrna ili basmati
  • 2 banane
  • zelena salata

Priprema

U velikom tiganju zagrejte ulje, pa propržite iseckan luk. Dodajte pelat, sitno seckanu papriku i paradajz pastu. Zatim posolite, pobiberite i pospite tucanom paprikom i čilijem. Dodajte kari u prahu, lovorov list i majčinu dušicu. Zatim u 550ml vode izmrvite u njoj kocku supe i sipajte u jelo. Onda pokrijte i pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 20-30 minuta. Isperite dobro pirinač da biste uklonili višak skroba, a zatim ga dodajte u mešavinu paradajza. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu. Pokrijte i dinstajte 25-30 minuta, ili dok se pirinač ne skuva. Servirajte jolof s prženim bananama i zelenom salatom, tako jedu u Africi.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading