JOLOF IZUZETNO POSNO JELO S PIRINČEM Ponos Afrike
Jolof je popularno jelo iz zapadne Afrike, specifičnog pikantnog ukusa, a gastronomski stručnjaci smatraju da potiče od čuvene džambalaje. Priprema mu je veoma jednostavna. Možete da ga servirate na originalan način, sa prženim bananama i zelenom salatom. Ako vam je to previše čudno, služite ga samog ili uz meso.
Potrebno je
- 2 velika crna luka
- 2x400 g konzerve pelata
- 1 crvena paprika
- 4 kašike paradajz -pirea
- 1/4 kašičice tucane paprike
- 1 kašičica karija
- 1 lovorov list
- grančica sveže majčine dušice
- 1 kocka za supu
- 225 g pirinča dugog zrna ili basmati
- 2 banane
- zelena salata
Priprema
U velikom tiganju zagrejte ulje, pa propržite iseckan luk. Dodajte pelat, sitno seckanu papriku i paradajz pastu. Zatim posolite, pobiberite i pospite tucanom paprikom i čilijem. Dodajte kari u prahu, lovorov list i majčinu dušicu. Zatim u 550ml vode izmrvite u njoj kocku supe i sipajte u jelo. Onda pokrijte i pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 20-30 minuta. Isperite dobro pirinač da biste uklonili višak skroba, a zatim ga dodajte u mešavinu paradajza. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu. Pokrijte i dinstajte 25-30 minuta, ili dok se pirinač ne skuva. Servirajte jolof s prženim bananama i zelenom salatom, tako jedu u Africi.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)