JOLOF IZUZETNO POSNO JELO S PIRINČEM Ponos Afrike
Jolof je popularno jelo iz zapadne Afrike, specifičnog pikantnog ukusa, a gastronomski stručnjaci smatraju da potiče od čuvene džambalaje. Priprema mu je veoma jednostavna. Možete da ga servirate na originalan način, sa prženim bananama i zelenom salatom. Ako vam je to previše čudno, služite ga samog ili uz meso.
Potrebno je
- 2 velika crna luka
- 2x400 g konzerve pelata
- 1 crvena paprika
- 4 kašike paradajz -pirea
- 1/4 kašičice tucane paprike
- 1 kašičica karija
- 1 lovorov list
- grančica sveže majčine dušice
- 1 kocka za supu
- 225 g pirinča dugog zrna ili basmati
- 2 banane
- zelena salata
Priprema
U velikom tiganju zagrejte ulje, pa propržite iseckan luk. Dodajte pelat, sitno seckanu papriku i paradajz pastu. Zatim posolite, pobiberite i pospite tucanom paprikom i čilijem. Dodajte kari u prahu, lovorov list i majčinu dušicu. Zatim u 550ml vode izmrvite u njoj kocku supe i sipajte u jelo. Onda pokrijte i pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 20-30 minuta. Isperite dobro pirinač da biste uklonili višak skroba, a zatim ga dodajte u mešavinu paradajza. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu. Pokrijte i dinstajte 25-30 minuta, ili dok se pirinač ne skuva. Servirajte jolof s prženim bananama i zelenom salatom, tako jedu u Africi.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)