NOVOGODIŠNJI PUDING ZA SREČU Donosimo vam tradicionalni norveški recept
Mnoge zemlje imaju svoje običaje koje obavezno poštuju pred ispraćaj stare, a dolazak nove kalendarske godine. Ova novogodišnja tradicija dolazi iz daleke nam Norveške i ponoćni ritual se ne može zamisliti bez nje. Običaj je da se napravi puding od pirinča u koji se nasumično ubacuje jedan ceo badem. Ko pronađe badem za trpezom u ponoć 31. decembra pratiće ga sreća cele 2024.godine.
Potrebno je
- 3⁄4 šolje pirinča
- 1 i po šolja vode
- pola kašičice soli
- 3 šolje punomasnog mleka
- 2 kašike šećera
- 1 mahuna vanile i ostrugane semenke
- 1 cimet štap
Za serviranje:
- 4 tanke kriške putera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 2 kašike šećera u prahu za posipanje
- 1 ceo blanširani badem
Priprema
U srednjem loncu prokuvajte pirinač, vodu i so. Smanjite vatru i ostavite da se krčka, nepokriveno, dok pirinač ne upije vodu, uz neprestano mešanje da se pirinač ne bi zalepio. Dodajte mleko, šećer, semenke vanile, mahunu i štapić cimeta i promešajte. Nastavite da kuvate, poklopljeno, uz neprestano mešanje, dok pirinač ne upije mleko i pirinač omekša, otprilike oko pola sata. Zatim uklonite mahunu vanile i štapić cimeta. Probajte, po želji dodajte još šećera. Onda prebacite kašu u posudu za serviranje, pospite šećerom u prahu i mlevenim cimetom i dodajte kriške putera.
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)