NOVOGODIŠNJI PUDING ZA SREČU Donosimo vam tradicionalni norveški recept
Mnoge zemlje imaju svoje običaje koje obavezno poštuju pred ispraćaj stare, a dolazak nove kalendarske godine. Ova novogodišnja tradicija dolazi iz daleke nam Norveške i ponoćni ritual se ne može zamisliti bez nje. Običaj je da se napravi puding od pirinča u koji se nasumično ubacuje jedan ceo badem. Ko pronađe badem za trpezom u ponoć 31. decembra pratiće ga sreća cele 2024.godine.
Potrebno je
- 3⁄4 šolje pirinča
- 1 i po šolja vode
- pola kašičice soli
- 3 šolje punomasnog mleka
- 2 kašike šećera
- 1 mahuna vanile i ostrugane semenke
- 1 cimet štap
Za serviranje:
- 4 tanke kriške putera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 2 kašike šećera u prahu za posipanje
- 1 ceo blanširani badem
Priprema
U srednjem loncu prokuvajte pirinač, vodu i so. Smanjite vatru i ostavite da se krčka, nepokriveno, dok pirinač ne upije vodu, uz neprestano mešanje da se pirinač ne bi zalepio. Dodajte mleko, šećer, semenke vanile, mahunu i štapić cimeta i promešajte. Nastavite da kuvate, poklopljeno, uz neprestano mešanje, dok pirinač ne upije mleko i pirinač omekša, otprilike oko pola sata. Zatim uklonite mahunu vanile i štapić cimeta. Probajte, po želji dodajte još šećera. Onda prebacite kašu u posudu za serviranje, pospite šećerom u prahu i mlevenim cimetom i dodajte kriške putera.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)