NOVOGODIŠNJI PUDING ZA SREČU Donosimo vam tradicionalni norveški recept

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Mnoge zemlje imaju svoje običaje koje obavezno poštuju pred ispraćaj stare, a dolazak nove kalendarske godine. Ova novogodišnja tradicija dolazi iz daleke nam Norveške i ponoćni ritual se ne može zamisliti bez nje. Običaj je da se napravi puding od pirinča u koji se nasumično ubacuje jedan ceo badem. Ko pronađe badem za trpezom u ponoć 31. decembra pratiće ga sreća cele 2024.godine.

norveški puding
Shutterstock

Potrebno je

  • 3⁄4 šolje pirinča
  • 1 i po šolja vode
  • pola kašičice soli
  • 3 šolje punomasnog mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 mahuna vanile i ostrugane semenke
  • 1 cimet štap

Za serviranje:

  • 4 tanke kriške putera
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 2 kašike šećera u prahu za posipanje
  • 1 ceo blanširani badem

Priprema
U srednjem loncu prokuvajte pirinač, vodu i so. Smanjite vatru i ostavite da se krčka, nepokriveno, dok pirinač ne upije vodu, uz neprestano mešanje da se pirinač ne bi zalepio. Dodajte mleko, šećer, semenke vanile, mahunu i štapić cimeta i promešajte. Nastavite da kuvate, poklopljeno, uz neprestano mešanje, dok pirinač ne upije mleko i pirinač omekša, otprilike oko pola sata. Zatim uklonite mahunu vanile i štapić cimeta. Probajte, po želji dodajte još šećera. Onda prebacite kašu u posudu za serviranje, pospite šećerom u prahu i mlevenim cimetom i dodajte kriške putera. 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading