NOVOGODIŠNJI PUDING ZA SREČU Donosimo vam tradicionalni norveški recept
Mnoge zemlje imaju svoje običaje koje obavezno poštuju pred ispraćaj stare, a dolazak nove kalendarske godine. Ova novogodišnja tradicija dolazi iz daleke nam Norveške i ponoćni ritual se ne može zamisliti bez nje. Običaj je da se napravi puding od pirinča u koji se nasumično ubacuje jedan ceo badem. Ko pronađe badem za trpezom u ponoć 31. decembra pratiće ga sreća cele 2024.godine.
Potrebno je
- 3⁄4 šolje pirinča
- 1 i po šolja vode
- pola kašičice soli
- 3 šolje punomasnog mleka
- 2 kašike šećera
- 1 mahuna vanile i ostrugane semenke
- 1 cimet štap
Za serviranje:
- 4 tanke kriške putera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 2 kašike šećera u prahu za posipanje
- 1 ceo blanširani badem
Priprema
U srednjem loncu prokuvajte pirinač, vodu i so. Smanjite vatru i ostavite da se krčka, nepokriveno, dok pirinač ne upije vodu, uz neprestano mešanje da se pirinač ne bi zalepio. Dodajte mleko, šećer, semenke vanile, mahunu i štapić cimeta i promešajte. Nastavite da kuvate, poklopljeno, uz neprestano mešanje, dok pirinač ne upije mleko i pirinač omekša, otprilike oko pola sata. Zatim uklonite mahunu vanile i štapić cimeta. Probajte, po želji dodajte još šećera. Onda prebacite kašu u posudu za serviranje, pospite šećerom u prahu i mlevenim cimetom i dodajte kriške putera.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)