KOREJSKI BIBIMBAP Najtraženije jelo na Googlu 2023 godine
Napravite ovo neobično jelo, bićete oduševljeni.
Korejski Bibimbap
Potrebno je
- 200 g goveđeg mlevenog mesa
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika susamovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 1/4 kašičice belog luka u prahu
- 250 g spanaća
- 350 g graška
- 100 g pečurki
- 120 g šargarepe
- 1/2 kašičice fine morske soli
- 3 šoljice pirinča
- 3 jaja
- ulje
- ispečene sezonske alge iseckane na trake
- 2 kašike korejske fermentisane čili paste
- 1 kašika susamovog ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika vode
- 1 kašika preprženih semenki susama
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1 kašičica belog luka u prahu
Priprema:
Pomešajte prvo govedinu sa soja sosom, susamovim uljem, šećerom i belim lukom u prahu. Onda marinirajte meso oko 30 minuta. Dodajte malo ulja u vok, pa pržite meso na srednje jakoj vatri, 3 do 5 minuta. Onda pomešajte sastojke za sos u posudi. Dodajte šargarepu isečenu na tračice, pa je pržite dva do tri minuta. Dodajte seckane pečurke, pa ih pržite u voku dva do tri minuta. Zatim dodajte spanać, a zatim i beli luk i ulje od susama. Na kraju ispržite jaja na oko. Pirinač stavite u posudu pa preko njega meso, povrće, alge, sos i jaje. Poslužite.
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)