KOREJSKI BIBIMBAP Najtraženije jelo na Googlu 2023 godine
Napravite ovo neobično jelo, bićete oduševljeni.
Korejski Bibimbap
Potrebno je
- 200 g goveđeg mlevenog mesa
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika susamovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 1/4 kašičice belog luka u prahu
- 250 g spanaća
- 350 g graška
- 100 g pečurki
- 120 g šargarepe
- 1/2 kašičice fine morske soli
- 3 šoljice pirinča
- 3 jaja
- ulje
- ispečene sezonske alge iseckane na trake
- 2 kašike korejske fermentisane čili paste
- 1 kašika susamovog ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika vode
- 1 kašika preprženih semenki susama
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1 kašičica belog luka u prahu
Priprema:
Pomešajte prvo govedinu sa soja sosom, susamovim uljem, šećerom i belim lukom u prahu. Onda marinirajte meso oko 30 minuta. Dodajte malo ulja u vok, pa pržite meso na srednje jakoj vatri, 3 do 5 minuta. Onda pomešajte sastojke za sos u posudi. Dodajte šargarepu isečenu na tračice, pa je pržite dva do tri minuta. Dodajte seckane pečurke, pa ih pržite u voku dva do tri minuta. Zatim dodajte spanać, a zatim i beli luk i ulje od susama. Na kraju ispržite jaja na oko. Pirinač stavite u posudu pa preko njega meso, povrće, alge, sos i jaje. Poslužite.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)