SPANAKOPITA Dolazi iz Grčke, zagrejaće vam dušu i telo, a osvaja ukusom

Izvor: Ivana Pavlović

14:00

Kulinarski globus 0

Po originalnom pitu Spanakopita ili grčka pita sa spanaćem, se pravi od kravljeg sira i domaćih kora. Mi vam donosimo lakši i brži recept, pravićete je stalno.

spanakopita
Shutterstock

Potrebno je

  • 400 g kora za pitu
  • 350 g kravljeg sira
  • 300 g spanaća
  • 2 mlada luka
  • 1 kašika peršuna
  • 1 kašika mirođije
  • 1 praziluk
  • 2 kašike prezli
  • 4 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • ulje

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Iseckajte sitno spanać, praziluk i mladi luk. Sve izmešajte pa dodajte peršun, mirođiju, prezle i ulje, pa preko izmrvite kravlji sir. Sjedinite dobro. Sipajte ulje u pleh pa stavite tri kore. Onda ih poprskajte uljem  i stavite fil pa opet poprskajte uljem i dodajte fil.  Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Stavite kao poslednji sloj tri kore koje ćete da premažete uljem i umućenim jajetom. Pecite spanakopitu oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading