SPANAKOPITA Dolazi iz Grčke, zagrejaće vam dušu i telo, a osvaja ukusom
Po originalnom pitu Spanakopita ili grčka pita sa spanaćem, se pravi od kravljeg sira i domaćih kora. Mi vam donosimo lakši i brži recept, pravićete je stalno.
Potrebno je
- 400 g kora za pitu
- 350 g kravljeg sira
- 300 g spanaća
- 2 mlada luka
- 1 kašika peršuna
- 1 kašika mirođije
- 1 praziluk
- 2 kašike prezli
- 4 kašike maslinovog ulja
Za premazivanje:
- 1 jaje
- ulje
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Iseckajte sitno spanać, praziluk i mladi luk. Sve izmešajte pa dodajte peršun, mirođiju, prezle i ulje, pa preko izmrvite kravlji sir. Sjedinite dobro. Sipajte ulje u pleh pa stavite tri kore. Onda ih poprskajte uljem i stavite fil pa opet poprskajte uljem i dodajte fil. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Stavite kao poslednji sloj tri kore koje ćete da premažete uljem i umućenim jajetom. Pecite spanakopitu oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)