SPANAKOPITA Dolazi iz Grčke, zagrejaće vam dušu i telo, a osvaja ukusom
Po originalnom pitu Spanakopita ili grčka pita sa spanaćem, se pravi od kravljeg sira i domaćih kora. Mi vam donosimo lakši i brži recept, pravićete je stalno.
Potrebno je
- 400 g kora za pitu
- 350 g kravljeg sira
- 300 g spanaća
- 2 mlada luka
- 1 kašika peršuna
- 1 kašika mirođije
- 1 praziluk
- 2 kašike prezli
- 4 kašike maslinovog ulja
Za premazivanje:
- 1 jaje
- ulje
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Iseckajte sitno spanać, praziluk i mladi luk. Sve izmešajte pa dodajte peršun, mirođiju, prezle i ulje, pa preko izmrvite kravlji sir. Sjedinite dobro. Sipajte ulje u pleh pa stavite tri kore. Onda ih poprskajte uljem i stavite fil pa opet poprskajte uljem i dodajte fil. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Stavite kao poslednji sloj tri kore koje ćete da premažete uljem i umućenim jajetom. Pecite spanakopitu oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Možda vas zanima:
GRČKA SPANAKOPITA BUDI SVA ČULA Sa hrskavim korama i sočnim nadevom, savršena za doručak
Najbolje služite uz šolju jogurta.
SPANAKOPITA ZA PRAVE GURMANE Grčki specijalitet koji osvaja od prvog zalogaja
Fenomenalna pita savršeno se slaže sa jogurtom ili kiselim mlekom.
GURMANSKA PITA OD MESA Savršeno se slaže sa jogurtom ili kiselim mlekom, a pomera granice dobrog ukusa
Držaće vas dugo sitim, a nema ko vam neće tražiti recept.
SPANAKOPITA Sočni nadev u spoju sa hrskavim korama, vratiće vas u dane letovanja u Grčkoj
Grčki specijalitet oboriće s nogu sve koji ih budu probali.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)