SPANAKOPITA Dolazi iz Grčke, zagrejaće vam dušu i telo, a osvaja ukusom

Ivana Pavlović

14:00

Kulinarski globus 0

Po originalnom pitu Spanakopita ili grčka pita sa spanaćem, se pravi od kravljeg sira i domaćih kora. Mi vam donosimo lakši i brži recept, pravićete je stalno.

spanakopita
Shutterstock

Potrebno je

  • 400 g kora za pitu
  • 350 g kravljeg sira
  • 300 g spanaća
  • 2 mlada luka
  • 1 kašika peršuna
  • 1 kašika mirođije
  • 1 praziluk
  • 2 kašike prezli
  • 4 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • ulje

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Iseckajte sitno spanać, praziluk i mladi luk. Sve izmešajte pa dodajte peršun, mirođiju, prezle i ulje, pa preko izmrvite kravlji sir. Sjedinite dobro. Sipajte ulje u pleh pa stavite tri kore. Onda ih poprskajte uljem  i stavite fil pa opet poprskajte uljem i dodajte fil.  Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Stavite kao poslednji sloj tri kore koje ćete da premažete uljem i umućenim jajetom. Pecite spanakopitu oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading