SPANAKOPITA Dolazi iz Grčke, zagrejaće vam dušu i telo, a osvaja ukusom

Ivana Pavlović

14:00

Kulinarski globus 0

Po originalnom pitu Spanakopita ili grčka pita sa spanaćem, se pravi od kravljeg sira i domaćih kora. Mi vam donosimo lakši i brži recept, pravićete je stalno.

spanakopita
Shutterstock

Potrebno je

  • 400 g kora za pitu
  • 350 g kravljeg sira
  • 300 g spanaća
  • 2 mlada luka
  • 1 kašika peršuna
  • 1 kašika mirođije
  • 1 praziluk
  • 2 kašike prezli
  • 4 kašike maslinovog ulja

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • ulje

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Iseckajte sitno spanać, praziluk i mladi luk. Sve izmešajte pa dodajte peršun, mirođiju, prezle i ulje, pa preko izmrvite kravlji sir. Sjedinite dobro. Sipajte ulje u pleh pa stavite tri kore. Onda ih poprskajte uljem  i stavite fil pa opet poprskajte uljem i dodajte fil.  Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Stavite kao poslednji sloj tri kore koje ćete da premažete uljem i umućenim jajetom. Pecite spanakopitu oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading