KORVAPUSTI Cimet rolnice iz Finske od kojih miriše cela kuća, a savršeno se slažu uz prvu jutarnju kafu
Cimet pecivo iz Finske korvapusti oduševiće vas na prvi zalogaj. Poznato je po savršenom spoju cimeta i putera, učiniće da vam zamiriše cela kuća. Podjednako je ukusno i toplo i hladno, a Finci ga obavezno jedu uz kafu.
Potrebno je
- 450-500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 1 jaje
- 200 ml mleka
- 30 g šećera
- 100 g putera
- 1 kafena kašičica mlevenog kardamona
- prstohvat soli
Za nadev:
- 15 g putera
- 70 g šećera
- 1 kafena kašičica cimeta
- krupni šećer za posipanje
Priprema:
Dodajte šećer, pa sipajte u prosejano brašno. Umutite jaja, pa dve trećine dodajte testu, a ostalo ostavite za premazivanje. Dodajte so, kardamon i omekšali puter pa ostavite da naraste. Na pobrašnjenoj površini razvijte testo u oblik pravougaonika debljine 0,5 cm, premažite otopljenim puterom i pospite mešavinom šećera i cimeta. Uvijte u rolat pa secite na trouglove i pritisnite svaki po sredini drškom varjače. Naređajte ih na pleh i ostavite da narastu. Premažite ostatkom jajeta, pospite krupnim šećerom i prebacite u rernu. Pecite oko 25 minuta na 220 stepeni.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)