KORVAPUSTI Cimet rolnice iz Finske od kojih miriše cela kuća, a savršeno se slažu uz prvu jutarnju kafu
Cimet pecivo iz Finske korvapusti oduševiće vas na prvi zalogaj. Poznato je po savršenom spoju cimeta i putera, učiniće da vam zamiriše cela kuća. Podjednako je ukusno i toplo i hladno, a Finci ga obavezno jedu uz kafu.
Potrebno je
- 450-500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 1 jaje
- 200 ml mleka
- 30 g šećera
- 100 g putera
- 1 kafena kašičica mlevenog kardamona
- prstohvat soli
Za nadev:
- 15 g putera
- 70 g šećera
- 1 kafena kašičica cimeta
- krupni šećer za posipanje
Priprema:
Dodajte šećer, pa sipajte u prosejano brašno. Umutite jaja, pa dve trećine dodajte testu, a ostalo ostavite za premazivanje. Dodajte so, kardamon i omekšali puter pa ostavite da naraste. Na pobrašnjenoj površini razvijte testo u oblik pravougaonika debljine 0,5 cm, premažite otopljenim puterom i pospite mešavinom šećera i cimeta. Uvijte u rolat pa secite na trouglove i pritisnite svaki po sredini drškom varjače. Naređajte ih na pleh i ostavite da narastu. Premažite ostatkom jajeta, pospite krupnim šećerom i prebacite u rernu. Pecite oko 25 minuta na 220 stepeni.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)