KORVAPUSTI Cimet rolnice iz Finske od kojih miriše cela kuća, a savršeno se slažu uz prvu jutarnju kafu

Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Cimet pecivo iz Finske korvapusti oduševiće vas na prvi zalogaj. Poznato je po savršenom spoju cimeta i putera, učiniće da vam zamiriše cela kuća. Podjednako je ukusno i toplo i hladno, a Finci ga obavezno jedu uz kafu.

korvapusti
Shutterstock

Potrebno je

  • 450-500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 200 ml mleka
  • 30 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 kafena kašičica mlevenog kardamona
  • prstohvat soli

Za nadev:

  • 15 g putera
  • 70 g šećera
  • 1 kafena kašičica cimeta
  • krupni šećer za posipanje 

Priprema:
Dodajte šećer, pa sipajte u prosejano brašno. Umutite jaja, pa dve trećine dodajte testu, a ostalo ostavite za premazivanje. Dodajte so, kardamon i omekšali puter pa ostavite da naraste. Na pobrašnjenoj površini razvijte testo u oblik pravougaonika debljine 0,5 cm, premažite otopljenim puterom i pospite mešavinom šećera i cimeta. Uvijte u rolat pa secite na trouglove i pritisnite svaki po sredini drškom varjače. Naređajte ih na pleh i ostavite da narastu. Premažite ostatkom jajeta, pospite krupnim šećerom i prebacite u rernu. Pecite oko 25 minuta na 220 stepeni.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading