KORVAPUSTI Cimet rolnice iz Finske od kojih miriše cela kuća, a savršeno se slažu uz prvu jutarnju kafu

Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Cimet pecivo iz Finske korvapusti oduševiće vas na prvi zalogaj. Poznato je po savršenom spoju cimeta i putera, učiniće da vam zamiriše cela kuća. Podjednako je ukusno i toplo i hladno, a Finci ga obavezno jedu uz kafu.

korvapusti
Shutterstock

Potrebno je

  • 450-500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 200 ml mleka
  • 30 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 kafena kašičica mlevenog kardamona
  • prstohvat soli

Za nadev:

  • 15 g putera
  • 70 g šećera
  • 1 kafena kašičica cimeta
  • krupni šećer za posipanje 

Priprema:
Dodajte šećer, pa sipajte u prosejano brašno. Umutite jaja, pa dve trećine dodajte testu, a ostalo ostavite za premazivanje. Dodajte so, kardamon i omekšali puter pa ostavite da naraste. Na pobrašnjenoj površini razvijte testo u oblik pravougaonika debljine 0,5 cm, premažite otopljenim puterom i pospite mešavinom šećera i cimeta. Uvijte u rolat pa secite na trouglove i pritisnite svaki po sredini drškom varjače. Naređajte ih na pleh i ostavite da narastu. Premažite ostatkom jajeta, pospite krupnim šećerom i prebacite u rernu. Pecite oko 25 minuta na 220 stepeni.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading