PORTUGALSKI SENDVIČI BOLJI OD KLASIČNIH Po originalnom receptu, slasni i mekani kao duša

Izvor: Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela.

portugalski sendvič
Shutterstock

Potrebno je
Za sendviče

 

  • 6 krišaka hleba za tost
  • 2 šnicle ramsteka ili bifteka
  • 2 roštilj kobasice
  • 8 krišaka šunke
  • 12 krišaka gaude
  • 150 g pančete

Za sos

  • 50 g maslaca
  • 2 luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 list lovora
  • 50 g kože od slanine
  • 2 dl pasiranog paradajza
  • 1/2 litra piva
  • 2 dl belog vina
  • 2 dl goveđe supe
  • 1 kašika gustina
  • 0,5 dl brendija
  • 0,5 dl porta 

Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Za sos sitno iseckajte crni i beli luk pa prodinstajte zajedno sa kožom od slanine i lovorovim listom. Kad luk postane staklast, dodajte pasirani paradajz, vino i pivo, pa kuvajte 15 minuta. Mesni bujon pomešajte s gustinom pa kuvajte još 15 minuta. Izvadite slaninu i lovorov list pa štapnim mikserom izblendajte. Zatim dodajte porto i brendi i kuvajte još 5 minuta.
Posolite meso i ispržite na tiganju. Onda ispržite kobasice i pančetu. Tostirajte hleb, pa slažite redosledom hleb, šnicla, pančeta, sir, hleb, kobasice, šunka, hleb. Po parče sira rasporedite na vrh sendviča i sa svake strane. U pleh obložen pek-papirom rasporedite sendviče, pa zapecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Služite uz pomfrit. Bon appetit!

 

 

 

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading