PORTUGALSKI SENDVIČI BOLJI OD KLASIČNIH Po originalnom receptu, slasni i mekani kao duša
Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela.

Potrebno je
Za sendviče
- 6 krišaka hleba za tost
- 2 šnicle ramsteka ili bifteka
- 2 roštilj kobasice
- 8 krišaka šunke
- 12 krišaka gaude
- 150 g pančete
Za sos
- 50 g maslaca
- 2 luka
- 3 čena belog luka
- 1 list lovora
- 50 g kože od slanine
- 2 dl pasiranog paradajza
- 1/2 litra piva
- 2 dl belog vina
- 2 dl goveđe supe
- 1 kašika gustina
- 0,5 dl brendija
- 0,5 dl porta
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Za sos sitno iseckajte crni i beli luk pa prodinstajte zajedno sa kožom od slanine i lovorovim listom. Kad luk postane staklast, dodajte pasirani paradajz, vino i pivo, pa kuvajte 15 minuta. Mesni bujon pomešajte s gustinom pa kuvajte još 15 minuta. Izvadite slaninu i lovorov list pa štapnim mikserom izblendajte. Zatim dodajte porto i brendi i kuvajte još 5 minuta.
Posolite meso i ispržite na tiganju. Onda ispržite kobasice i pančetu. Tostirajte hleb, pa slažite redosledom hleb, šnicla, pančeta, sir, hleb, kobasice, šunka, hleb. Po parče sira rasporedite na vrh sendviča i sa svake strane. U pleh obložen pek-papirom rasporedite sendviče, pa zapecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Služite uz pomfrit. Bon appetit!
Možda vas zanima:

SENDVIČ MONTE KRISTO Hrskav, slasan, rešenje kada ne znate šta da doručkujete
Napravite sendvič sa šunkom, majonezom i gaudom. Ispohujte ga i jedite toplog.

NEKA KUHINJA MIRIŠE NA PEKARU! Napravite najmekše kifle koje će svi ukućani zavoleti
Em mekane, em ukusne.

Kuglice sa kokosom: Savršeni slatki zalogaj očas posla
Brzo, ukusno i slatko - ove tri reči su ključne kada na brzaka želimo da spremimo ukusnu poslasticu

Au, što je ovo dobro! Domaći, hrskavi čokoladni raspucanci
Čokladni raspucanci su pravi hit na internetu, a mi imamo originalni recept

Keksići sa limunom: Savršeno osvežavaju i najbolje idu uz čaj
Ovi kolačići idealno se kombinuju sa šoljom toplog čaja ili kafe

IMAM BALDI Turski specijalitet sa zanimljivom istorijskom pričom, a pogodan i za post
Imam baldi je savršeni turski delikates sa dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstantinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

ŠPANSKI ĆUROSI SA ČOKOLADNIM SOSOM Spolja hrskavi, a iznutra sočni, prste da poližete
Fenomenalan slatkiš osvojiće i one izbirljive.
Komentari (0)