SUVA PITA SA ORASIMA Po 1 stvari se razlikuje od baklave, a podjednako ukusna i izdašna
Neodoljiv desert pogodan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečane prilike.

Potrebno je
Možda vas zanima:

PITA SA ORASIMA Hrskavih kora i sočnog fila, ovakvu do sada niste jeli
Fenomenalna poslastica oboriće s nogu sve koji je budu probali, zato najbolje stavite odmah duplu meru.

PITA SA VIŠNJAMA U slatko-kiselkastom spoju, otopićete se od miline
Jednostavne pripreme, uspeće i početnicima.

FENOMENALNA PITA SA ORASIMA Ukusa koji pomera granice dobrog ukusa, za pravo uživanje
Sočna i slatka, savršenog ukusa.

PITA SA VIŠNJAMA Neodoljiva poslastica pomera granice dobrog ukusa, po starinskom receptu
Uspeće i početnicima u kuhinji, ukusa koji priča priče.
- 500 g kora za pitu
- 400 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- 200 g šećera
Za sirup:
- 400 g šećera
- 250 ml vode
- 2 limuna
- 3 vanilin šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U vruću vodu potopite suvo grožđe pa pustite da odstoji 10 minuta. U jednoj posudi pomešajte orahe sa šećerom, pa dodajte proceđeno suvo grožđe i malo rendane limunove kore. U pleh obložen pek papirom stavite 3 kore pa svaku premažite uljem. Zatim premažite tankim slojem fila. Ređajte kore sve dok ne utrošite sav materijal. Završite sa 3 kore. Isecite pitu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. U šerpici na šporetu zakuvajte šećere sa vodom i limunom sečenim na kolutove. Promešajte dobro. Vruću pitu prelijte sirupom pa ostavite da odstoji u vreloj rerni, 10 minuta.

SOČNA PROJA ZA SAVRŠEN VIKEND Po receptu pevačice Vesne Đogani , biće nikad ukusnija
Pevačica Vesna Đogani veliki je ljubitelj italijanskih, ali i domaćih jela. Iako tvrdi da je njen suprug Đole pravi majstor u kuhinji, svi koji su probali ovu proju tvrde da nema bolje. Ako je sudeći po Vesninoj liniji, rekli bismo i da ne goji.

POSNE PIHTIJE Od oslića, a ukusne i sočne, nećete moći da prestanete da ih jedete
Prave se lako, a osvajaju ukusom.

SLASNE POGAČICE SA ČVARCIMA Savršene za doručak ili večeru, najbolje služite uz jogurt
Slasne i ukusne, još bolje od onih iz pekare.

ESTERHAZI TORTA Raskošna poslastica koja je dobila ime po grofu
Savršena za sve svečane prilike.

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
Komentari (0)