SUVA PITA SA ORASIMA Po 1 stvari se razlikuje od baklave, a podjednako ukusna i izdašna
Neodoljiv desert pogodan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečane prilike.
Potrebno je
- 500 g kora za pitu
- 400 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- 200 g šećera
Za sirup:
- 400 g šećera
- 250 ml vode
- 2 limuna
- 3 vanilin šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U vruću vodu potopite suvo grožđe pa pustite da odstoji 10 minuta. U jednoj posudi pomešajte orahe sa šećerom, pa dodajte proceđeno suvo grožđe i malo rendane limunove kore. U pleh obložen pek papirom stavite 3 kore pa svaku premažite uljem. Zatim premažite tankim slojem fila. Ređajte kore sve dok ne utrošite sav materijal. Završite sa 3 kore. Isecite pitu. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. U šerpici na šporetu zakuvajte šećere sa vodom i limunom sečenim na kolutove. Promešajte dobro. Vruću pitu prelijte sirupom pa ostavite da odstoji u vreloj rerni, 10 minuta.
Možda vas zanima:
FRANCUSKA SVILENA PITA Američka poslastica nastala 50 ih od koje će vam poći voda na usta
Naziv francuska nema veze sa ovom zemljom, nastala je u Americi 1950 ih godina 20 veka, na jednom kulinarskom takmičenju.
PITA SA KRUŠKAMA Doručak ili desert, izaberite sami, za savršen početak radne nedelje
Sa sočnim nadevom i hrskavim korama, poći će vam voda na usta.
ČOKOLADNA PITA Desert za sva vremena, u neodoljivom spoju testa i čokolade
Čokoladna pita punog ukusa oduševiće i one izbirljive.
NEODOLJIVA ŠTRUDLA SA ŠLJIVAMA Priprema je jednostavna, a svaki zalogaj sve bolji, prste da poližete
Slatka pita sa šljivama oduševiće sve koji je budu probali. Zdrava i ukusna, ovakvu do sada niste jeli. Ova štrudla je pogodna i za dane posta jer ne sadrži mrsne sastojke. Ako šećere zamenite zaslađivačima, postaće pogodna i za one koji su na dijeti ili ne smeju da konzumiraju pravi šećer.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)