PATLIDŽAN PUNJEN SIROM Sočno jelo koje govori 1000 jezika, a pravi se očas posla i uspeva svima

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Obrok za pamćenje, prste da poližete.

patlidžan punjen sirom
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 srednja patlidžana
  • 200 g feta sira
  • 100 g sremskog sira
  • 1 jaje
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • origano

Priprema:
Operite patlidžane, presecite ih na pola po dužini i izdubite sredinu kašikom. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno iseckani beli luk. Dodajte izdubljenu sredinu patlidžana, posolite, pobiberite i pržite dok ne omekša. U posudi pomešajte feta sir, rikotu, jaje, prženi patlidžan, origano i dobro sjedinite. Napunite polovine patlidžana smesom i stavite ih u vatrostalnu posudu. Prelijte sa malo maslinovog ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Poslužite toplo.

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading