ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA Starinski desert iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju

Ivana Pavlović

12:30

Sezonski recepti 0

Pravi se brzo i lako, a nema ko ga ne voli.

žuti kolač sa višnjama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 2 dl jogurta
  • 1,5 dl ulja
  • 270 g brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 500 g višanja
  • šećer u prahu za posipanje kolača
  • vanil šećer

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Belanca odvojite od žumanaca. Umutite mikserom belanca u čvrst sneg, pa polako dodajte šećer i mutite još malo. Umešajte žumanca lagano špatulom. Dodajte jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo, pa lagano sjedinite sa belancima. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Nanesite višnje na testo. Stavite u zagrejanu rernu, pa smanjite na 180 stepeni, i pecite oko 40 minuta. Prolađen kolač pospite šećerom u prahu, pa secite na kocke. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading