BAKINE VANILICE SA ORASIMA Po receptu iz stare sveske, bolje od ovih niste jeli
Slatke i savršene za svaku svečanu priliku.
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 200 g masti
- 100 g oraha
- 8 kašika šećera
- jaje
- žumance
- sok od pola limuna
- rendana kora limuna
Za fil:
- džem po izboru
Još:
- 100-200 g prah šećera za valjanje
- vanilin šećer
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite penasto mast sa šećerom. Dodajte celo jaje i jedno žumance, pa mutite. Sipajte limunov sok, uz stalno mešanje. Onda umešajte mlevene orahe, brašno i rendanu koru limuna. Na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjite na testo debljine 4-5 mm. Rakijskom čašicom vadite krugove, pa ih ređajte na pleh, obložen papirom za pečenje. Pecite vanilice 15 minuta, u rerni, zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim ih izvadite pa svaku premažite džemom, pa je sastavite drugom.Valjajte u mešavinu šećera u prahu i vanilinog šećera.
Možda vas zanima:
POSNE VANILICE IZ BAKINE KUHINJE Po receptu koji se prenosi generacijama, a tope se u ustima
Starinski slatkiš pogodan za dane Gospojinskog posta, prste da poližete.
BRZI KOLAČ SA CIMETOM SAVRŠEN ZA HLADNE DANE A pravi se maltene sam
Zamiriše cela kuća dok se peče, a super ide uz čaj ili kafu.
KUGLOF SA KARAMELOM IZ BAKINE KUHINJE Mekan, vazdušast i prepun hrskavih oraha
Svi će vam tražiti dodatno parče.
DOMAĆE VANILICE Prave se uz pomoć jednog važnog sastojka, a najbolje su kad odstoje!
Bake su govorile da vanilice moraju biti napravljene sa svinjskom mašću, jer će se samo tako topiti u ustima
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)