MANASTIRSKI KOLAČ SA MEDOM I VINOM Ovako ga pravi monahinja Atanasija, a savršenog je ukusa
Mekan i sočan, ukusa koji govori više od 1000 jezika.
Potrebno je:
- 200 ml belog vina
- 200 ml biljnog ulja
- 200 g meda
- 1 kašičica praška za pecivo razmućena u 2–3 kašike mineralne vode
- Prstohvat soli i rendani muškatni oraščić
- 1 kesica vanilin šećera
- 1–2 kašike tamnog ruma (po želji)
- 180–200 g glatkog brašna (koliko bude potrebno da smesa bude tečna)
Za glazuru:
- 150 ml belog vina
- 100 g šećera
- ½ kesice želatina (u prahu ili listići)
- 1 kašičica biljnog ulja (za sjaj)
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite med, vino i ulje. Zasebno pomešajte prašak za pecivo sa mineralnom vodom pa dodajte u smesu sa muskantnim oraščićem, solju, vanilin šećerom i rumom. Polako dodajte brašno dok ne dobijete umereno tečno testo. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zagrejte vino sa šećerom da se otopi, pa dodajte želatin i ulje. Prohlađen biskvit premažite tankim slojem džema pa prelijte glazurom.
Možda vas zanima:
MANASTIRSKI KOLAČ Neodoljiv desert posan na vodi, za svako doba dana
Pravi se lako, a nestaće sa stola odmah.
MANASTIRSKI KOLAČ ZA DANE STROGOG POSTA Mekan kao duša i sočan, najbolje odmah stavite duplu meru
Fenomenalan i sočan, prste da poližete.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
KOLAČ SA MAKOM BOLJI OD SVAKE TORTE Sve se samo pomeša i peče
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)