MANASTIRSKI KOLAČ SA MEDOM I VINOM Ovako ga pravi monahinja Atanasija, a savršenog je ukusa
Mekan i sočan, ukusa koji govori više od 1000 jezika.
Potrebno je:
- 200 ml belog vina
- 200 ml biljnog ulja
- 200 g meda
- 1 kašičica praška za pecivo razmućena u 2–3 kašike mineralne vode
- Prstohvat soli i rendani muškatni oraščić
- 1 kesica vanilin šećera
- 1–2 kašike tamnog ruma (po želji)
- 180–200 g glatkog brašna (koliko bude potrebno da smesa bude tečna)
Za glazuru:
- 150 ml belog vina
- 100 g šećera
- ½ kesice želatina (u prahu ili listići)
- 1 kašičica biljnog ulja (za sjaj)
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite med, vino i ulje. Zasebno pomešajte prašak za pecivo sa mineralnom vodom pa dodajte u smesu sa muskantnim oraščićem, solju, vanilin šećerom i rumom. Polako dodajte brašno dok ne dobijete umereno tečno testo. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zagrejte vino sa šećerom da se otopi, pa dodajte želatin i ulje. Prohlađen biskvit premažite tankim slojem džema pa prelijte glazurom.
Možda vas zanima:
MANASTIRSKI KOLAČ Neodoljiv desert posan na vodi, za svako doba dana
Pravi se lako, a nestaće sa stola odmah.
MANASTIRSKI KOLAČ ZA DANE STROGOG POSTA Mekan kao duša i sočan, najbolje odmah stavite duplu meru
Fenomenalan i sočan, prste da poližete.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)