MANASTIRSKI KOLAČ SA MEDOM I VINOM Ovako ga pravi monahinja Atanasija, a savršenog je ukusa

Ivana Pavlović

18:30

Sezonski recepti 0

Mekan i sočan, ukusa koji govori više od 1000 jezika.

manastirski kolač sa medom i vinom
Shutterstock

Potrebno je:

  • 200 ml belog vina 
  • 200 ml biljnog ulja
  • 200 g meda
  • 1 kašičica praška za pecivo razmućena u 2–3 kašike mineralne vode
  • Prstohvat soli i rendani muškatni oraščić
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1–2 kašike tamnog ruma (po želji)
  • 180–200 g glatkog brašna (koliko bude potrebno da smesa bude tečna)

Za glazuru:

  • 150 ml belog vina
  • 100 g šećera
  • ½ kesice želatina (u prahu ili listići)
  • 1 kašičica biljnog ulja (za sjaj)

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite med, vino i ulje. Zasebno pomešajte prašak za pecivo sa mineralnom vodom pa dodajte u smesu sa muskantnim oraščićem, solju, vanilin šećerom i rumom. Polako dodajte brašno dok ne dobijete umereno tečno testo. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zagrejte vino sa šećerom da se otopi, pa dodajte želatin i ulje. Prohlađen biskvit premažite tankim slojem džema pa prelijte glazurom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading