PIKANTNI HRSKAVI ZALOGAJI Dok gledate omiljenu seriju, jedite piletinu umesto grickalica!
Pripremite ukusnu piletinu po receptu koji nam je dala Nataša Veselinović, kulinarska blogerka iz Čajniča u Republici Srpskoj.
Volite pohovanu piletinu? Pronašli smo fantastičan recept za vas! Meso pripremljeno na ovaj način je zdravo, jer se ne prži, već se peče u rerni. Ukusno je i neverovatno hrskavo, pošto se pohuje u kornfleksu! Pratite savete Nataše Veselinović, kulinarske blogerke iz Čajniča u Republici Srpskoj i brzo ćete uživati u ovoj fantastičnoj i zdravoj grickalici. Na njenom instagram profilu “Nataša i kuhinja” (natasa_i_kuhinja) naći ćete još mnogo recepata za slatkiše i slaniše koje priprema za 12.000 pratilaca.
Koje meso je najbolje koristiti za ovaj recept?
- Za ovaj recept najbolje je koristiti pileće belo meso (file), a možete da na isti način pripremite i ćureće belo meso.
Da li meso treba da se izlupa čekićem pre pripreme?
- Meso nije potrebno istanjiti čekićem pre pripreme, bitno je samo da ga isečete na tanje komade.
Koje veličine treba da budu isečeni komadi?
- Najbolje je file iseći na uzdužne trakice, kako bi se što pre meso ispeklo u rerni. Na ovaj način dobijete i veliku količinu.
Da li meso treba da odstoji kada se začini?
- Za ovaj recept nije potrebno da meso odstoji u marinadi, već se priprema čim se začini.
Šta treba da se uradi da bi meso bilo sočno?
- Važno je da kupite kvalitetnu piletinu, ukoliko imate mogućnost neka bude domaća. Zatim treba da je dobro začinite i kada je uvaljate u brašno stavite je u umućena jaja i ostavite da stoji dok ne pripremite kornfleks. Što duže piletina stoji u ovoj smesi od jaja biće sočnija.
Da li kornfleks treba da se samelje ili izlomi rukama?
- Kornfleks je dovoljno izmrviti rukama. Možete da ga stavite u kesu od zamrzivača, zavežete je čekićem za meso izlupate kornfleks. Tako će se bolje usitniti, a opet će biti u komadima koji će hrskati kada se piletine ispeče. Ukoliko koristite blender, kratko blendirajte kako se kornfleks ne bi samleo kao brašno.
Šta možemo da stavimo umesto kornfleksa?
- Kao zamenu za kornfleks možete da koristite obični ili ljuti čips, u zavisnosti od ukusa, ili za još zdraviju varijantu seckani lešnik ili badem.
Kako da znamo da je meso dobro pečeno?
- Kada meso dobije zlatno-žutu boju to je znak da je ispečeno. Međutim, ukoliko niste sigurni, možete da izvadite jedan komad, presečete ga na pola i proverite.
Da li će biti hrskavija piletina ako se prži na ulju?
- Za nijansu je hrskavija kada se prži u ulju, jer kornfleks dolazi u kontakt sa masnoćom, ali i iz rerne je takođe hrskava, a svakako je zdravija verzija, bez masnoće.
Koji prilog najbolje ide uz ovu piletinu?
- Uz ovu piletinu idealno ide pomfrit ili pekarski krompir. U suštini krompir na bilo koji način. Možete da je jedete i uz soseve. Za ljubitelje pikantnog, preporučujem čili sos.
Piletina u kornfleksu
Sastojci:
2 pileća filea (oko 500 g)
1 kašičica suvog biljnog začina
1/2 kašičica čilija u prahu (ili ljute mlevene paprike)
2 jaja
100 g kornfleksa
brašno po potrebi
so i biber
Priprema:
File isecite uzdužno na trakice i začinite po ukusu (biljni začin, so, biber). Spremite tri posude. U jednoj pomešajte brašno i čili (ako ne volite ljuto, stavite običnu mlevenu papriku). U drugoj umutite jaja, a u treću stavite izmrvljen kornfleks. Svaku trakicu pilećeg filea stavite u mešavinu brašna i čilija, zatim u jaja da malo odstoji, pa onda uvaljajte u kornfleks. Poređajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 25-30 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BRZO I UKUSNO Piletina sa šampinjonima uz prilog od pirinča, savršen nedeljni ručak za celu porodicu
Obradujte ukućane fantastičnim ručkom.
RUČAK ZA GURMANE Piletina u slanini je savršen mesni rolat, svi će biti oduševljeni i ukusom i izgledom!
Poslužite mesni rolat uz krompir ili povrće.
RUČAK IZ RERNE Hrskava pohovana piletina sa sočnim krompirom, svi će tražiti dodatak!
Jelo koje se jednostavno priprema, a svi ga vole.
KOMPLETAN RUČAK Piletina sa šampinjonima uz prilog od pirinča
Savršena kombinacija ukusa koja će oduševiti članove vaše porodice.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
Komentari (0)