NAJUKUSNIJA KOJU STE JELI Musaka od patlidžana i mesa prelivena bešamelom

Trpeza/ V.V.

15:30

Sezonski recepti 0

Ručak koji će se dopasti celoj porodici.

NAJUKUSNIJA KOJU STE JELI Musaka od patlidžana i mesa prelivena bešamelom
Shutterstock

Sastojci:

2 plava patlidžana

5 krompira

so

Za fil od mesa:

500 g mlevene junetine

1 crni luk

1 čen belog luka

500 ml soka od paradajza

½ čaše crnog vina

1 lovorov list

2 kašičice mešavine suvih začina

maslinovo ulje

Za bešamel:

1 litar mleka

100 g putera

100 g brašna

2 jaja

100 g rendanog kačkavalja

Priprema:

Isecite oljuštene plavi patlidžan i krompir na kolutove debljine oko 0,5 cm. Posolite i prodinstajte na malo ulja da porumene. Za fil od mesa izdinstajte meso na malo maslinovog ulja. Dodajte sitni iseckane crni i beli luk. Kada se izdinstaju sipajte vino i kad ispari sipajte paradajz sok, dodajte mešavinu začina, lovorov list i malo vode i dinstajte na tihoj vatri oko 20-ak minuta. Fil treba da bude gust. Za bešamel, zagrejte mleko i sipajte u drugu posudu. U tu šerpu stavite puter i kad se otopi dodajte brašno neprestano muteći dok se brašno proprži. Postepeni sipajte toplo mleko sve vreme muteći dok ne dobijete ujednačenu smesu. Posolite po ukusu i mutite dok se stegne. Sklonite sa šporeta i dodajte pola količine rendanog kačkavalja i jaja neprestano mešajući dok se se sjedini. Na dno tepsije poređajte kolutove krompira, pospite malo rendanog kačkavalja, zatim kolutove patlidžana, opet kačkavalj, pa fil od mesa i prelijte bešamelom. Odozgo pospite preostalim kačkavaljem i poređajte kolutove patlidžana. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 1 sat.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading