ĐAKONIJA KOJU SVI OBOŽAVAJU Leskovačka mućkalica, simbol srpske kuhinje

TRPEZA.RS

07:20

Sezonski recepti 0

Ovaj specijalitet je, kažu, nastao spontano, a ubrzo je postala tražen specijalitet na meniju mnogih domaćih kafana i restorana

ĐAKONIJA KOJU SVI OBOŽAVAJU Leskovačka mućkalica, simbol srpske kuhinje
Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
  • 200 g mesnate sveže slanine
  • 4-5 glavica krupnog crnog luka
  • 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
  • 500 g očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice, nikako kečap!
  • 2 glavice belog luka
  • 2-3 suve paprike
  • soli po ukusu
  • 1,5 dl ulja

Priprema:

1. Meso uvaljajte u začin, isecite ga na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke.

2. Ispecite na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skinite sa štapića.

3. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.

4. U međuvremenu iseckajte sitno crni luk i utrljajte u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstajte ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.

5. Kad je luk upržen, dodajte sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk.

6. Dinstajte dok ne ispari tečnost.

7. Dodajte meso, nalijte sa malo vode i krčkajte dok se povrće ne pretvori u kompaktnu smesu. Začinite i dobro zaljutitite po ukusu.

Možda vas zanima:

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading