ĐAKONIJA KOJU SVI OBOŽAVAJU Leskovačka mućkalica, simbol srpske kuhinje

TRPEZA.RS

07:20

Sezonski recepti 0

Ovaj specijalitet je, kažu, nastao spontano, a ubrzo je postala tražen specijalitet na meniju mnogih domaćih kafana i restorana

ĐAKONIJA KOJU SVI OBOŽAVAJU Leskovačka mućkalica, simbol srpske kuhinje
Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
  • 200 g mesnate sveže slanine
  • 4-5 glavica krupnog crnog luka
  • 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
  • 500 g očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice, nikako kečap!
  • 2 glavice belog luka
  • 2-3 suve paprike
  • soli po ukusu
  • 1,5 dl ulja

Priprema:

1. Meso uvaljajte u začin, isecite ga na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke.

2. Ispecite na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skinite sa štapića.

3. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.

4. U međuvremenu iseckajte sitno crni luk i utrljajte u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstajte ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.

5. Kad je luk upržen, dodajte sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk.

6. Dinstajte dok ne ispari tečnost.

7. Dodajte meso, nalijte sa malo vode i krčkajte dok se povrće ne pretvori u kompaktnu smesu. Začinite i dobro zaljutitite po ukusu.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading