ĐAKONIJA KOJU SVI OBOŽAVAJU Leskovačka mućkalica, simbol srpske kuhinje
Ovaj specijalitet je, kažu, nastao spontano, a ubrzo je postala tražen specijalitet na meniju mnogih domaćih kafana i restorana
Sastojci:
- 1 kg svinjskog mesa od vrata, sa masnoćom
- 200 g mesnate sveže slanine
- 4-5 glavica krupnog crnog luka
- 10 pečenih, oljuštenih i iseckanih paprika
- 500 g očišćenog paradajza, a može i flaširanog iz zimnice, nikako kečap!
- 2 glavice belog luka
- 2-3 suve paprike
- soli po ukusu
- 1,5 dl ulja
Priprema:
1. Meso uvaljajte u začin, isecite ga na deblje šnicle, pa zatim na srednje krupne kocke.
2. Ispecite na roštilju (može i na roštiljskom tiganju), najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skinite sa štapića.
3. Parčiće možete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeći i kasnije dodati u povrće.
4. U međuvremenu iseckajte sitno crni luk i utrljajte u njega dve kašike soli, kako bi izgubio ljutinu. Dinstajte ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.
5. Kad je luk upržen, dodajte sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk.
6. Dinstajte dok ne ispari tečnost.
7. Dodajte meso, nalijte sa malo vode i krčkajte dok se povrće ne pretvori u kompaktnu smesu. Začinite i dobro zaljutitite po ukusu.
Možda vas zanima:
PRSTE DA POLIŽEŠ Obradujte svoje ukućane, spremite punjenu rolovanu piletinu za ručak
Rolat od piletine punjen kačkavaljem i šunkom je specijalitet za sve prave gurmane, a od same pomisli na njega može vam krenuti voda na usta.
RUČAK SPREMAN ZA 15 MINUTA Tikvice iz rerne, zdravija i brža verzija čuvenog domaćeg jela
Kad dođete sa posla, ovaj ručak možete da spremite brzo i jednostavno. Odličan je i kada vam dođu nenajavljeni gosti, pa nemate baš mnogo vremena. Zaposlene žene ga vole, brzo se sprema, jednostavan je, a toliko ukusan da ćete njime sve oduševiti
PRAVI KLASIK U KULINARSTVU Svinjski vrat bez koske u umaku od piva i luka, ručak za desetku
Meso je izvanredno mekano, umak je baš fino kremast, sve je potaman
SVE NAMIRNICE VEĆ IMATE U KUĆI Napravite brzi, jeftin, a ukusan ručak od svega par sastojaka
Ako ne znate šta biste danas pripremali za ručak, evo jedne odlične ideje
ČIZBURGER Ni malo ne zaostaje za onim kupovnim, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Najbolje služite uz pomfrit kao prilog.
NEODOLJIVI SOJA SOS Aromatični umak koji savršeno ide sa piletinom i pirinčem, prste da poližete
Neodoljvi umak raspametiće sve koji ga budu probali.
PILETINA U SOSU Mekana, sočna i neodoljiva, prste da poližete
Najbolje služite uz kuvanu testeninu.
NEODOLJIVE KROFNE Trik kako da budu mekane i vazdušaste, a uspeće svima
Sočne i ukusne, a ukusa koji priča priče.
SLASNA PITA SA MESOM ZA PRAVE GURMANE Jelo koje pomera granice dobrog ukusa
Neodoljivo predjelo raspametiće i one izbirljive.
Komentari (0)