DELIKATESI OD MLEVENOG MESA Jela puna iznenađenja u kombinaciji bez greške

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Preukusna jela osvajaju na prvi zalogaj, a uspeće i početnicima.

gurmanski rolat
Shutterstock

Gurmanski rolat

Sastojci:

  • 700 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g prezli
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 jaje
  • 1 kašičica seckanog peršuna

Za premaz:

  • 1 jaja
  • malo soli
  • malo bibera
  • Za punjenje:
  • 4 jaja

Priprema:
Meso, prezle, so, biber, majčinu dušicu, jaje i peršun dobro pomešajte da se smesa ne raspada. Razvucite je na željenu debljinu na providnoj foliji i poslažite oljuštena obarena jaja jedno iza drugog. Urolajte čvrsto, stavite u podmazan pleh i premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko jedan sat. Nekoliko puta tokom pečenja mesni rolat premažite jajetom. Isecite tek kada se ohladi.

 

Uštipci sa povrćem

Sastojci:

  • 250 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g graška
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 jaje
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 šaka ovsenih pahuljica
  • 2 kašike paradajz pirea 
  • 4 kašike brašna
  • so, biber
  • na vrh kašike sode bikarbone

Priprema: 
Grašak skuvajte i ocedite. U činiju sipajte umućeno jaje, dodajte meso i dobro izmešajte. Dodajte skuvan grašak, narendanu šargarepu, iseckan luk i peršun. Zatim dodajte sve ostale sastojke i sve dobro izmešajte. Kašikom vadite uštipke i pržite na vrelom ulju dok ne porumene s obe strane.

 


Zelena musaka

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 400 ml mleka
  • 300 g spanaća
  • 4 jaja
  • 2 glavice crnog luka
  • so, biber

Priprema:
Spanać operite i potopite u provrelu vodu nekoliko minuta. Luk iseckajte i prodinstajte na malo ulja. Dodajte mleveno meso, so, biber i kratko dinstajte. Spanać ocedite i pomešajte s mesom. U nauljenu posudu sipajte smesu, izravnajte i prelijte sa polovinom mleka umućenog sa jajima. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta. Izvadite i ponovo prelijte musaku preostalom smesom od jaja i mleka. Pecite još oko pola sata.


Ćevapi iz rerne

Sastojci:
Za ćevape:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice bibera
  • 100 ml kisele vode

Za preliv:

  • 200 ml piva
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 kašičica bibera
  • ½ kašičice suve mirođije
  • 1 kašičica seckanog peršuna
  • 50 ml ulja

Priprema:

U mleveno meso dodajte izrendan beli luk, sodu bikarbonu, so, biber i kiselu vodu. Dobro izmešajte, stavite u frižider da stoji jedan sat. Napravite ćevape, poređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Sipajte preko njih pripremljen preliv od pomešanih sastojaka i vratite u rernu još 15 minuta.

 

Ćufte u sosu

Sastojci:
Za ćufte:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 2 kašičice mlevene slatke paprike
  • 1 kašika ulja
  • so, biber

Sos:

  • 500 ml soka od paradajza
  • 500 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika šećera

Priprema:
Izmešajte sve navedene sastojke za ćufte i ostavite pola sata u frižideru. Oblikujte loptice željene veličine. Sos: Propržite malo brašna na ulju, dodajte pasirani paradajz, izmešajte i polako dodajite pomalo vode dok ne dobijete željenu gustinu sosa (ne morate svu vodu da sipate), zatim dodajte začine. Čim proključa, dodajte jednu po jednu ćuftu. Smanjite temperaturu ringle i kuvajte oko 40 minuta. Poslužite uz pire krompir.

 

Sarma sa suvim rebrima

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g mlevenog mesa po želji
  • 300 g suvih rebara
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 g pirinča
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 1 kašika mleve paprike

Priprema:
Odvojte meso od rebara i sitno iseckajte. Dodajte mleveno meso, crni luk iseckan na kockice, opran pirinač, so, biber, jaja i izmešajte. Stavite kašiku fila na ivicu lista kupusa i uvijte sarmu. Veliku šerpu podmažite uljem, na dno poređajte listove kupusa, pa ređajte sarme jednu do druge. Između njih uglavite kosti rebara i pokrijte ih listovima kupusa. Sipajte vodu da ih prekrije i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri oko dva sata. Pred kraj dodajte mlevenu papriku i kuvajte još desetak minuta.

 

Punjene tikvice

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice
  • 300 g mlevenog mesa
  • 250 ml soka od paradajza
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica seckanog peršuna
  • so, biber, ulje

Priprema:
Tikvice operite, isecite krajeve i presecite po dužini. Kašikom izdubite unutrašnjost da ostane 1 cm debljina do kore. Posolite po ukusu. Na zagrejanom ulju prodinstajte iseckan crni luk da zastakli, dodajte iseckan beli luk i čim zamiriše dodajte meso. Uz mešanje dinstajte dok ne dobije smeđu boju. Dodajte sok od paradajza i začinite po ukusu. Kuvajte 15 minuta da se malo zgusne. Poređajte tikvice u pleh obložen papirom za pečenje. Napunite ih pripremljenim mesom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju. Gotove pospite iseckanim peršunom.

 

Burek 

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 300 g mlevenog mesa
  • 200 ml gazirane vode
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1 čaša gustog jogurta
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • so, biber, suvi biljni začin

Priprema:
Fil od mesa: Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju da bude staklast. Dodajte mleveno meso i dinstajte 10 minuta. Dodajte po ukusu so, biber i biljni začin. Preliv: Umutite jaja, dodajte jogurt, ulje i prašak za pecivo, gaziranu vodu i sve sjedinite. Ređanje: Kore podelite na 3 grupe po 4 kore. U okruglu tepsiju poređajte 4 kore jednu na drugu da im krajevi prelaze sa strane i malo ih nagužvajte. Kašikom sipajte preliv. Stavite pola fila od mesa. Preko stavite zgužvane 4 kore, sipajte preliv od jogurta, pa ostatak fila od mesa. Ostale 4 kore takođe zgužvajte, stavite preko mesa i ostatkom preliva prelijte. Kore koje vire van tepsije vratite unutra preko pite. Ako je ostalo preliva, sipajte odozgo. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading