NAJLEPŠA JELA OD MLADIH KROMPIRIĆA Konkretni obroci idealni za tople prolećne dane
Slasna i sočna jela držaće vas dugo sitim.
Sa sremušem
Sastojci:
- 500 g mladih krompira
- 1 šolja sremuša
- 1 kašičica kurkume
- so, biber
- ulje
Priprema
Krompiriće prvo skuvajte da bi kasnije upili manje ulja. Propržite ih potom na ulju, dodajte malo kurkume, začinite, te ubacite sremuš i još koji minut držite na vatri. Svež sremuš sameljite u blenderu sa malo soli i hladno ceđenog ulja, pa prelijte preko pečenih krompirića.
Sa slaninom
Sastojci:
- 1 kg mladih krompirića
- 100 g slanine
- 1 list lovora
- 1 crni luk
- so, biber, ulje
Priprema:
Skuvajte krompir s lovorom. Na malo ulja prodinstajte naseckan luk dok ne omekša. Izvadite, pa stavite seckanu slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte skuvan krompir, luk, po ukusu začinite i dobro izmešajte.
Bavarska salata
Sastojci:
- 500 g mladih krompirića
- 200 g kobasice
- 1 crveni luk
- 2 kisela krastavčića
- 2 kisele jabuke
- 3-4 kisela krastavca
- 4 kašike sirćeta (jabučnog ili vinskog)
- 4 kašike ulja
- so, biber po ukusu
Priprema:
Kuvajte krompir u ljusci dok ne omekša, zatim ga oljuštite i narežite na kockice. Stavite ga u veliku posudu. Kobasicu nasecite na kolutiće i pržite je u tiganju dok ne postane hrskave. Dodajte je krompiru. Crveni luk naseckajte na tanke polumesece, kisele krastavce i jabuke na kockice te ih dodajte u posudu s krompirom i kobasicom. U maloj posudi pomešajte sirće, ulje, so i biber i napravite preliv. Prelijte preliv preko sastojaka u posudi i nežno promešajte.
S belim lukom
Sastojci:
- 500 g mladih krompira
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- svež peršun, sitno iseckan (opciono)
Priprema:
Dobro operite mlade krompire i ostavite im koru. U velikom loncu prokuvajte vodu. Dodajte krompire u ključalu vodu i kuvajte ih oko 15-20 minuta, dok ne postanu mekani ali ne skroz skuvani. Trebalo bi da budu lagano probadljivi viljuškom. Ocedite krompire i ostavite ih da se malo ohlade. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjejakoj vatri. Dodajte sitno iseckani beli luk i pržite ga oko 1 minut, dok ne postane mirisan. Dodajte krompire u tiganj s belim lukom. Pržite ih oko 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu koru.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
Komentari (0)