NAJLEPŠA JELA OD MLADIH KROMPIRIĆA Konkretni obroci idealni za tople prolećne dane

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Slasna i sočna jela držaće vas dugo sitim.

bavarska salata
Shutterstock


Sa sremušem
Sastojci:

  • 500 g mladih krompira
  • 1 šolja sremuša
  • 1 kašičica kurkume
  • so, biber
  • ulje

Priprema
Krompiriće prvo skuvajte da bi kasnije upili manje ulja. Propržite ih potom na ulju, dodajte malo kurkume, začinite, te ubacite sremuš i još koji minut držite na vatri. Svež sremuš sameljite u blenderu sa malo soli i hladno ceđenog ulja, pa prelijte preko pečenih krompirića.

Sa slaninom
Sastojci:

  • 1 kg mladih krompirića
  • 100 g slanine
  • 1 list lovora
  • 1 crni luk
  • so, biber, ulje

Priprema:
Skuvajte krompir s lovorom. Na malo ulja prodinstajte naseckan luk dok ne omekša. Izvadite, pa stavite seckanu slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte  skuvan krompir, luk, po ukusu začinite i dobro izmešajte.

Bavarska salata
Sastojci:

  • 500 g mladih krompirića
  • 200 g kobasice
  • 1 crveni luk
  • 2 kisela krastavčića
  • 2 kisele jabuke
  • 3-4 kisela krastavca
  • 4 kašike sirćeta (jabučnog ili vinskog)
  • 4 kašike ulja
  • so, biber po ukusu

Priprema:
Kuvajte krompir u ljusci dok ne omekša, zatim ga oljuštite i narežite na kockice. Stavite ga u veliku posudu. Kobasicu nasecite na kolutiće i pržite je u tiganju dok ne postane hrskave. Dodajte je krompiru. Crveni luk naseckajte na tanke polumesece, kisele krastavce i jabuke na kockice te ih dodajte u posudu s krompirom i kobasicom. U maloj posudi pomešajte sirće, ulje, so i biber i napravite preliv. Prelijte preliv preko sastojaka u posudi i nežno promešajte.


S belim lukom 
Sastojci:

  • 500 g mladih krompira
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun, sitno iseckan (opciono)

Priprema:
Dobro operite mlade krompire i ostavite im koru. U velikom loncu prokuvajte vodu. Dodajte krompire u ključalu vodu i kuvajte ih oko 15-20 minuta, dok ne postanu mekani ali ne skroz skuvani. Trebalo bi da budu lagano probadljivi viljuškom. Ocedite krompire i ostavite ih da se malo ohlade. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjejakoj vatri. Dodajte sitno iseckani beli luk i pržite ga oko 1 minut, dok ne postane mirisan. Dodajte krompire u tiganj s belim lukom. Pržite ih oko 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu koru. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading