NAJLEPŠA JELA OD MLADIH KROMPIRIĆA Konkretni obroci idealni za tople prolećne dane
Slasna i sočna jela držaće vas dugo sitim.
Sa sremušem
Sastojci:
- 500 g mladih krompira
- 1 šolja sremuša
- 1 kašičica kurkume
- so, biber
- ulje
Priprema
Krompiriće prvo skuvajte da bi kasnije upili manje ulja. Propržite ih potom na ulju, dodajte malo kurkume, začinite, te ubacite sremuš i još koji minut držite na vatri. Svež sremuš sameljite u blenderu sa malo soli i hladno ceđenog ulja, pa prelijte preko pečenih krompirića.
Sa slaninom
Sastojci:
- 1 kg mladih krompirića
- 100 g slanine
- 1 list lovora
- 1 crni luk
- so, biber, ulje
Priprema:
Skuvajte krompir s lovorom. Na malo ulja prodinstajte naseckan luk dok ne omekša. Izvadite, pa stavite seckanu slaninu i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte skuvan krompir, luk, po ukusu začinite i dobro izmešajte.
Bavarska salata
Sastojci:
- 500 g mladih krompirića
- 200 g kobasice
- 1 crveni luk
- 2 kisela krastavčića
- 2 kisele jabuke
- 3-4 kisela krastavca
- 4 kašike sirćeta (jabučnog ili vinskog)
- 4 kašike ulja
- so, biber po ukusu
Priprema:
Kuvajte krompir u ljusci dok ne omekša, zatim ga oljuštite i narežite na kockice. Stavite ga u veliku posudu. Kobasicu nasecite na kolutiće i pržite je u tiganju dok ne postane hrskave. Dodajte je krompiru. Crveni luk naseckajte na tanke polumesece, kisele krastavce i jabuke na kockice te ih dodajte u posudu s krompirom i kobasicom. U maloj posudi pomešajte sirće, ulje, so i biber i napravite preliv. Prelijte preliv preko sastojaka u posudi i nežno promešajte.
S belim lukom
Sastojci:
- 500 g mladih krompira
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- svež peršun, sitno iseckan (opciono)
Priprema:
Dobro operite mlade krompire i ostavite im koru. U velikom loncu prokuvajte vodu. Dodajte krompire u ključalu vodu i kuvajte ih oko 15-20 minuta, dok ne postanu mekani ali ne skroz skuvani. Trebalo bi da budu lagano probadljivi viljuškom. Ocedite krompire i ostavite ih da se malo ohlade. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjejakoj vatri. Dodajte sitno iseckani beli luk i pržite ga oko 1 minut, dok ne postane mirisan. Dodajte krompire u tiganj s belim lukom. Pržite ih oko 5-7 minuta, povremeno mešajući, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu koru.
Možda vas zanima:
FENOMENALNI SITNI KOLAČI ZA ĐURĐEVDAN Tope se u ustima, a gotovi začas
Neodoljivi zalogajčići nestaće sa stola čim se postave.
KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
PREDLOZI ZA USKRŠNJU TRPEZU Tradicionalna jela za prave gurmane
Rolovana plećka, svečana pogača, prolećni krompirići i praznična pita, nećete da pogrešite šta god da izaberete.
GURMANLUCI OD KROMPIRA Slasna jela koja će dugo držati sitim, a osvajaju na prvi zalogaj
Punjeni krompir, njoke sa slaninom, pica ili sočni hleb, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
BEZGLUTENSKE PROJICE OD BLITVE Po ukusu najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića
Novak Đoković, svetski reket broj 1, iz godine u godinu, sve više pokazuje da je nenadmašiv u onome što radi. Da bi istrajao u napornim treninzima, okrenuo se ishrani bez glutena, koja sadrži puno svežeg voća i povrća. Zajedno sa suprugom Jelenom uči zdravoj ishrani i svoje naslednike Stefana i Taru. Jedan od takvih recepata je i ovaj za bezglutenske projice od blitve, kakav bi se sigurno našao na meniju porodice Đoković. Sočni zalogajčići daće snage za napore u toku dana, a nimalo neće zaostajati za onim klasičnim.
SARMICE OD ZELJA Bolje od klasičnih, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Sočne i slasne, za pravo uživanje.
PREDLOZI ZA ĐURĐEVDANSKU TRPEZU Od pite i salate do paštete, dobićete brojne pohvale
Pastirska pita, gurmanska salata, francuski krompir ili pašteta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
POTAŽ OD ŠPARGLE Kremasto predjelo fenomenalnog ukusa nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Služite ga kao užinu ili predjelo uz prilog po želji.
6 GREŠAKA KADA PRAVITE ĆUFTE Zbog ovoga nisu sočne i mekane, a potkradu se i iskusnim domaćicama
Ako i vi pravite ove greške, promenite i videćete veliku razliku.
Komentari (0)