IMAM BALDI Turski specijalitet sa istorijskom pričom koji će vas "onesvestiti"ukusom

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalno jelo od punjenog patlidžana i povrća možete da pravite i u danima posta.

imam baldi
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg plavog patlidžana
  • 3 paradajza
  • 2 dl soka od paradajza
  • 4 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 dl maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat šećera, cimeta, peršuna i mirođije

Priprema

Prepolovite patlidžane po dužini pa izdubite sredinu da dobijete "lađe". Onda ih posolite i pustite da odstoje i puste vodu. Na zagrejanom ulju propržite seckan crni luk, pa iseckajte beli luk i paradajz. Začinite peršunom i mirođijom. Posolite i pobiberite. Dodajte malo cimeta i šećera. Isperite patlidžane vodom pa ih poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Napunite ih sa nadevom pa prelijte maslinovim uljem i sokom od paradajza. Pecite u zagrejanoj rerni, Pripremljenim nadevom napunite i prelijte najpre maslinovim uljem i sokom od paradajza. Pecite oko 40 minuta, u zagrejanoj reni, dok tečnost ne uvri. Pospite biljnim rendanim kačkavaljem ili sirom. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

imam baldi

TURSKI IMAM BALDI Fenomenalni punjeni patlidžan sa zanimljivom istorijskom pričom

12:00

25 decembar, 2023

Kulinarski globus

Imam baldi je savršeni turski delikates, s dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstatinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading