OVSENI JOGURT Posan, ukusan i jeftin, pravićete stalno
Ako želite da pijete jogurt za vreme posta, možete sami da napravite od ovsenih pahuljica.
Potrebno je
- 190 g ovsenih pahuljica
- 1 l vode
- 1/2 limuna
- 1-2 kašike jabukovog sirćeta
Priprema
Ovsene pahuljice stavite u posudu i nalijte vodu. Ostavite tako sat vremena. Zatim ih prebacite u blender i dobro izblendajte. Kroz gazu procedite pahuljice, pa dobijeno mleko sipajte u šerpu i kuvajte, uz neprestano mešanje. Kad se zgusne prespite u posudu pa dodajte sirće i limunov sok. Promešajte dobro. Prespite ovseni jogurt u sterilisanu teglu ili flašu.
DOMAĆE PRINCES KROFNE Baka Ivanka nam je dala najbolji recept, ovako kremaste i mekane do sada niste jeli
Pogodne za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu trpezu.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
PITA S KISELIM KUPUSOM I SUVIM MESOM Gurmanski delikates koji drži dugo sitim, a nema ko će ostati na 1 parčetu
Sočna i drugačija, najbolje ide uz šolju jogurta ili kiselog mleka.
SLANA TORTA OD PEČENIH PAPRIKA Predjelo posle koga nećete morati da ručate, za najbolju slavsku trpezu
Rapsodija ukusa koja se lako pravi, a držaće vas dugo sitim.
ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče
Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.
Komentari (0)