POSNA DOBOŠ TORTA Najpoznatija mađarska poslastica ukrasiće svaku svečanost, a nema razlike u ukusu
Najpoznatiju mađarsku tortu napravio je 1885.godine poslastičar Jozef Doboš.
Potrebno je
za kore
- 150 g šećera u prahu
- 250 g brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3 šoljice meda
- 3 šoljice kisele vode
Za fil
- 200 g kristal šećera
- 250 g mlevenih oraha
- 3 štangle rastopljene čokolade
- 1 kesica vanilin šećera
za roze fondan
- 200 g šećera u prahu
- ekstrat od maline
Priprema kore
Stavite u posudu sve sastojke za kore ( brašno, šećer u prahu, med, kiselu vodu i sodu bikarbonu). Promešajte dobro sve pa ispecite tri kore.
Priprema fila
Ušpinujte kristal šećer sa vodom pa dodajte mlevene orahe, rastopljenu čokoladu i 1 kesicu vanilin šećera. Onda sve to dobro promešajte i prohladite.
Priprema fondana
Šećer u prahu umutite sa pola čaše vruće vode, pa dodajte nekoliko kapi ekstrata od maline.
Priprema torte
Prvo od sastojaka za koru ispecite tri kore. Onda ih premažite filom. Na kraju, filovanu tortu premažite fondanom.
Možda vas zanima:
POSNA DOBOŠ TORTA Čarobna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.
POSNA DOBOŠ TORTA Podjednako ukusna kao njena mrsna verzija
Napravite čuvenu Doboš tortu u posnoj varijanti. Poslužite je gostima za slavu, biće oduševljeni.
PAO DE LO DE OVAR Portugalska sunđerasta poslastica koja očarava od 1700.godine
Jednostavan recept od jaja, brašna i šećera uspeće svima, a uživaćete u svakom zalogaju.
MEDOVIK Čuvena poslastica sa medom raspametiće i one koji ne vole slatko, ukusa koji priča priče
Jedna od najlepših ruskih torti ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
PILEĆA SALATA SA KIKIRIKIJEM I SUSAMOM Kremasta i slasna, ovakvu do sada niste jeli
Savršen spoj kremaste piletine, susama. jogurta i ostalih sastojaka osvojiće i one izbirljive.
POHOVANI KAČKAVALJ PRAVI RAJ ZA NEPCA Gurmansko predjelo koje se pravi lako, a smaže začas
Ukusa koji priča priče, osvojiće vas od prvog zalogaja.
DODAJTE OVO U SARME Biće sočne i slasne, recept iz 1952.godine oduševio domaćice na mrežama
Tajni sastojak zbog kojih će sarme biti neodoljive, a ukućani stajati u redu za još.
ŠOPSKA SALATA Omiljena salata nazvana po Šopima koje voli ceo Balkan
Šopi, pripadnici južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
Komentari (0)