POSNA DOBOŠ TORTA Najpoznatija mađarska poslastica ukrasiće svaku svečanost, a nema razlike u ukusu

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Najpoznatiju mađarsku tortu napravio je 1885.godine poslastičar Jozef Doboš.

doboš torta
Shutterstock

Potrebno je

za kore

  • 150 g šećera u prahu
  •  250 g brašna
  •  1/2 kašičice sode bikarbone
  •  3 šoljice meda
  •  3 šoljice kisele vode

Za fil

  • 200 g kristal šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  •  3 štangle rastopljene čokolade
  • 1 kesica vanilin šećera

za roze fondan

  • 200 g šećera u prahu
  • ekstrat od maline

Priprema kore

Stavite u posudu sve sastojke za kore ( brašno, šećer u prahu, med, kiselu vodu i sodu bikarbonu). Promešajte dobro sve pa ispecite tri kore.

Priprema fila

Ušpinujte kristal šećer sa vodom pa dodajte mlevene orahe, rastopljenu čokoladu i 1 kesicu vanilin šećera. Onda sve to dobro promešajte i prohladite. 

Priprema fondana

Šećer u prahu umutite sa pola čaše vruće vode, pa dodajte nekoliko kapi ekstrata od maline.

Priprema torte

Prvo od sastojaka za koru ispecite tri kore. Onda ih premažite filom. Na kraju, filovanu tortu premažite fondanom.

 

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading