KNEDLA KOLAČ Ako volite knedle ovaj slatkiš ćete obožavati, za pravo uživanje
Fenomenalan desert mekan kao duša.
Potrebno je:
Za prezle:
- 200 g prezli
- 4 kašike šećera
- 50 g maslaca
Za griz fil:
- 13 kašika griza
- 1 l mleka
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 90 g maslaca
- 1 jaje
Za voćni fil:
- 1 kg šljiva (ili drugog voća po želji)
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike gustina + malo vode da se razmuti gustin
Priprema:
Izvadite koštice pa šljive isecite na četvrtine . Zatim dodajte šećere. Krčkajte oko 15 do 20 minuta, uz povremeno mešanje, na laganoj vatri. Dodajte gustin razmućen u vodi pa mešajte, sve dok se ne zgusne. Otopite maslac pa propržite prezle dok ne dobiju zlatnu boju. Dodajte šećer pa sve sjedinite. U jednoj posudi pomešajte griz sa vanilinim šećer i 200 ml mleka. Preostalo mleko stavite da provri sa šećerom. Onda dodajte griz smesu pa zakuvajte dok se ne zgusne, uz stalno mešanje. Dodajte umućeno jaje u fil, uz stalno mešanje dok se ne sjedini. Zatim skinite sa ringle pa dodajte maslac i mešajte,sve dok se ne otopi. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Polovina prezli-pola smese od griza-fil sa šljivama-ostatak griz smese-ostatak prezli. Ostavite kolač u frižideru da se prohladi.
Možda vas zanima:
TURSKI KOLAČ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sočan, za sve prilike.
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
BELE KOCKE SE TOPE U USTIMA Prepune keksa i čokolade, i dupla mera će biti malo
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
EGIPATSKI KOLAČ BUDI SVA ČULA Prepun meda i badema, a sve se samo pomeša i peče
Nema ko vam neće tražiti recept.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)